Észak-koreai hackerek támadtak Dél-Koreára

Vágólapra másolva!
Három tévéállomás és két bank számítógépes rendszere állt le Dél-Koreában szerdán. Dél-Korea szerint Észak-Koreában háromezer hackert alkalmaznak az ellenük folyó kiberháborúban.
Vágólapra másolva!

Megbénult szerdán Dél-Koreában három nagy tévéállomás és két nagybank számítógépes rendszere, a jelek szerint összehangolt kibertámadás történt, a rendőrség nyomoz az ügyben. A KBS, az MBC és az YTN tévéállomás, valamint a Shinan és a Nonghyup (NH) bank szerverei omlottak össze nagyjából egy időben, helyi idő szerint délután két óra körül. A két bank több millió ügyfele nem tudta használni a bankkártyáját sem fizetésre, sem pénzfelvételre, és az átutalások sem teljesültek.

Az első találgatások szerint Észak-Koreából érhette hackertámadás a dél-koreai intézményeket. Dél-Korea korábban kétszer, 2009-ben és 2011-ben volt nagyszabású kibertámadás áldozata, a gyanú szerint mindkét akció mögött a phenjani diktatórikus rezsim állhatott.

Észak-Koreában háromezer informatikust alkalmaznak a Dél-Korea elleni kiberháborúban - írta korábban a dél-koreai sajtó titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. A Yonhap értesülése szerint Szöul több száz olyan észak-koreai honlapot, illetve szervezetet azonosított, ahonnan internetes támadás indult dél-koreai célpontok ellen.

Észak-Korea szerint éppen őt támadják

Dél-Korea bevezetett egy riasztási mechanizmust, az Infocon skálát, hogy elősegítse az ilyen támadásokkal szembeni védelmet. A skálán 4-esről a legmagasabb, 5-ös fokozatra emelték a fenyegetettség szintjét azután, hogy Észak-Korea február 12-én újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és megnövekedett a feszültség a régióban.

Egy thaiföldi székhelyű cég, amely széles sávú internetszolgáltatást nyújt Észak-Koreában, közölte: a múlt héten ismeretlen helyről támadás érte a rendszert, aminek következtében többször nem lehetett használni az internetet. Észak-Korea megvádolta Szöult és Washingtont, hogy "intenzív és állandó vírustámadásokkal" egyre agresszívabb magatartást tanúsít Phenjannal szemben.