Észak-Korea nem tudná megtámadni Amerikát

Vágólapra másolva!
Egy japán szakértő szerint az észak-koreai rakéták nem lennének képesek elérni az Egyesült Államok területét, de a Japán területén lévő amerikai támaszpontokat igen, azonban ha harci eseményre kerül sor, akkor annak a Koreai-félsziget közelében elterülő tenger lesz a helyszíne.
Vágólapra másolva!

Jóllehet Kim Dzsong Un észak-koreai vezető éjnek idején ad ki parancsot tábornokainak a rakéták beélesítésére, ő és a milliós létszámú hadsereg nagyon jól tudja, hogy egy amerikai célpont elleni támadás öngyilkossággal érne föl az élőerőben és haditechnikában jókora hátrányban lévő phenjani rezsim számára - írja az MTI a koreai helyzetről közzétett elemzésében.

Az elemzés szerint Észak-Korea igazi célja az, hogy Washington törvényes kormánynak ismerje el - és végre békeszerződést írjon vele alá. Phenjan el akarja távolíttatni az amerikai csapatokat a Koreai-félszigetről; bombái és rakétái inkább drága és veszedelmes biztonsági takarót, semmint valódi tűzerőt jelentenek.

Micsisita Narusige, a japán politikatudományi intézet programigazgatója nincs meggyőződve arról, hogy Észak-Korea képes lenne megtámadni Guamot, Hawaiit vagy az észak-amerikai szárazföldet.

Ugyanakkor az északiak közepes (1300 km) hatótávolságú Rodong rakétái "üzemképesek és hitelesek", így képesek elérni a Japán területén található amerikai támaszpontokat. Valószínűbb azonban egy kisebb horderejű incidens, például a Koreai-félsziget nyugati partjai mentén, amelynek nyomán Washington nem érezne késztetést hatalmas tűzerejének aktiválására. Ezeken a vizeken évek óta rendszeresek a tengeri összetűzések a két Korea között, ugyanis Észak soha nem ismerte el az ENSZ által egyoldalúan meghúzott tengeri határt.

Kim Dzsong Un népszerűségét akarják növelni

Bármilyen fenyegetőnek hangzik is Kim Dzsong Un harci felhívása, első számú célpontját az északi tömegek képezik. A phenjani propagandisták hónapok óta sulykolják a fejekbe, hogy a koreai háború lezárásának kerek évfordulója nagyszerű lehetőséget jelent Kim Dzsong Un katonai szavahihetőségének bizonyítására, illetve hogy időszerű a békeszerződés megkötése. Azt a benyomást keltve, hogy küszöbön áll egy amerikai támadás, a rezsim erősítheti a nemzeti összetartás érzését, arra buzdítva a népet, hogy sorakozzon fel a 15 hónapja kinevezett új vezető mögött - írja az MTI.

Pénteken több mint százezer katona, diák és munkás menetelt Phenjan központi fekvésű Kim Ir Szen terén, öklüket magasba emelve biztosították támogatásukról a néhai vezető unokáját. "A feszültség minden évben megnő, amikor amerikai-dél-koreai hadgyakorlat zajlik, ám a gyakorlat befejeztével a dolgok visszatérnek a rendes kerékvágásba, s az emberek hamar elfelejtik a feszült heteket - mondta Szung Hjun Szang, az észak-koreai Keszong határvárosban termelő ruhagyár dél-koreai igazgatója. - Remélem, az idén sem lesz ez másként."