Az argentinokat is meglepte a pápaválasztás eredménye

Vágólapra másolva!
Buenos Airesben már százával özönlenek a katedrálishoz az emberek, állítólag a fővárosban olyan a hangulat, mint amikor Messi gólt lő. Senki sem számított arra, hogy argentin pápát választanak a bíborosok.
Vágólapra másolva!

Meglepte és megindította az argentin katolikus hívőket, hogy Jorge Mario Bergogliót, Buenos Aires érsekét választották meg a katolikus egyház új vezetőjének. "Senki nem gondolta itt, hogy Bergoglióból pápa lehet most" - írta az [origo]-nak egy argentin újságíró.

Buenos Aires katedrálisában tapsviharban törtek ki a hívők. Az argentin főváros központjában álló székesegyházhoz már százával özönlenek a helyiek, sokan füttyel és tülköléssel adtak hangot örömüknek.

Buenos Aires utcáin az autósok dudálással köszöntötték honfitársuk pápává választását. Az argentinoknak különösen fontos, hogy Bergoglio a prédikációiban a társadalmi igazságosság fontosságát hirdette, és közvetve bírálta a kormányokat, amelyek nem fordítottak elég figyelmet a legszegényebbekre.

"A pápa a világ végéről" - ezzel a címmel adott hírt a pápaválasztás eredményéről a Todo Noticias argentin hírcsatorna, a Cronica című bulvárlap pedig lényegre törően azt a címet adta, hogy "A pápa argentin!"

Brazíliában csalódottsággal és büszkeséggel fogadták a régi ellenfél, Argentína sikerét a pápaválasztáson. A legesélyesebb bíborosok között ott volt ugyanis a brazil Odilo Scherer, így Sao Paulóban más eredményt vártak, ugyanakkor örültek annak, hogy dél-amerikai lesz az új pápa.

Annyi esélye volt, mint Erdő Péternek

"Politikus pápát" választott meg a konklávé Jorge Mario Bergoglio személyében, aki képes lesz arra, hogy a Vatikánban és az egyházban rendet tegyen - mondta Fóthy István, az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének elnöke.

Fóthy István szerint a Szent Péter trónját Ferenc néven elfoglaló új katolikus egyházfő rendkívül intelligens, tanult ember, "igazi jezsuita". Az argentin bíborost személyesen is ismerő elnök elmondta: Bergoglio bátorságára vall, hogy eddigi egyházi munkássága alatt rendszeresen szót emelt az Argentínában komoly problémát jelentő politikai korrupció ellen.

Az Argentínai Katolikus Magyarok Szövetségének vezetője hozzátette: számára nagy meglepetés volt Bergoglio megválasztása, mint mondta, igazán senki nem számított erre a fejleményre. Megjegyezte, a helyi sajtó a jezsuita bíborost annyira tartotta esélyes pápajelöltnek, mint például Erdő Péter esztergom-budapesti érseket.

"Buenos Airesben most olyan a hangulat, mint mikor Messi gólt rúg" - jegyezte meg Fóthy István. Mint mondta, ő maga nem vesz részt az utcai ünneplésben, hanem elvonul, hogy imádkozzon az új pápáért, akire "nehéz feladat vár".

Jorge Mario Bergoglio az első latin-amerikai bíboros, aki a katolikus egyház legmagasabb tisztségébe került. Ebben a cikkünkben jobban is megismerheti.