Anyja adott pénzt fegyverre a mészárlónak

Vágólapra másolva!
Saját anyja adott pénzt fegyverre a newtowni tömeggyilkosnak, aki tavaly december közepén előbb az anyját, majd 26 embert - köztük 20 gyereket - ölt meg, aztán magával is végzett az Egyesült Államokban. Listát vezetett az ismert tömeggyilkosokról, és gonoszsági sorrendbe állította őket.
Vágólapra másolva!

Egy karácsonyi üdvözlőlap kíséretében fegyvervásárlás céljára kiállított csekket ajándékozott az anyja Adam Lanzának, aki a connecticuti Newtown egyik iskolájában decemberben 26 emberrel, köztük 20 gyerekkel végzett - derült ki az ügyészség által nyilvánosságra hozott iratokból.

A 20 éves Lanza a Sandy Hook iskolában 2012. december 14-én elkövetett tömeggyilkosság előtt az anyjával is végzett; homlokon lőtte az ágyában fekvő Nancy Lanzát. Lanza öngyilkosságot követett el, miután 27 emberrel végzett.

A frissen nyilvánosságra hozott iratokból továbbra sem derül ki, hogy mi volt Lanza tettének konkrét indítéka. Több részlet arra utal ugyanakkor, hogy tudatosan készült a mészárlásra. Lanza listát vezetett az ismert tömeggyilkosokról, és azokat "gonoszsági sorrendbe" állította. Egy vallomásból kiderült, hogy az otthonából ritkán kimozduló elkövető kedvence egy komputeres háborús játék, a Call of Duty volt. Egy connecticuti orvos szakértő korábban megállapította, hogy az elkövető Asperger-kórban szenvedett, de közvetlen összefüggést a betegség és a mészárlás között nem tudott kimutatni.

A lakásban, amelyben Lanza és az anyja élt, késeket, szamurájkardot, több lőfegyvert és több mint 1600 töltényt találtak. Az elkövető szobájában külön fegyverszekrény volt. Az ügyben még mindig folyik a nyomozás, amelyet várhatóan csak júliusban fognak lezárni.

Az amerikai társadalmat megrázó newtowni tömeggyilkosság nyomán Barack Obama elnök és a Demokrata Párt kampányba kezdett a fegyvertartásra vonatkozó szövetségi jogszabályok szigorítása érdekében. A kezdeti törvényhozási lendület azonban mára alábbhagyott, nem utolsósorban a fegyverlobbi és annak legerősebb szervezete, a Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) fellépése nyomán. A CNN és az ORC egy március közepén elkészített közös felmérése szerint az amerikaiaknak már csak 43 százaléka támogatja a szigorításokat. Ez az arány közvetlenül a newtowni tragédia után 52 százalék volt.