Harmincéves vérontás végét ígéri a kurd vezér

Vágólapra másolva!
Fontos szimbolikus gesztusra készül Abdullah Öcalan kurd vezető: a börtönből hirdetne fegyverszünetet a Törökország elleni gerillaháborúban. A sikeres békefolyamathoz ennél azért sokkal többre lesz szükség.
Vágólapra másolva!

Fegyverszünet bejelentésére készül Abdullah Öcalan, a törökországi kurd szeparatisták börtönben lévő vezetője - írta a Guardian brit napilap internetes kiadása kurd forrásokra hivatkozva. A lap szerint ez fontos lépés lehet a harminc éve tartó konfliktus lezárása felé vezető úton.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 14 éve börtönben ülő vezetője a kurd újév csütörtöki megünneplését akarja felhasználni arra, hogy a "történelmi jelentőségű" közleményt kiadja. "A fegyveres konfliktust haladéktalanul, újabb életek elvesztése nélkül meg akarjuk oldani" - idézte Öcalant a Guardian.

A Törökország által veszélyes terroristának tekintett Öcalan szándékáról az őt Imrali börtönszigetén nemrég meglátogató kurd politikusok számoltak be. Kurdok a legnagyobb számban Törökországban, valamint Irakban, Iránban és Szíriában élnek. Régóta küzdenek az önállóságukért a szerintük őket elnyomó török állammal szemben.

A kurd radikálisok puhulását már az is jelezte, hogy a múlt héten a PKK elengedett nyolc török túszt, akiket két éve tartottak fogva. Ezek azonban egyelőre szimbolikus gesztusok, a további lépések során a PKK-nak be kellene szüntetnie a tevékenységét Törökországban, lefegyverezni a gerilláit, hogy a megbékélési folyamat sikeres lehessen.

Mindez azonban vélhetően nem fog simán menni, mert egyes csoportok már most ellenállnak. Egy kisebb baloldali kurd szervezet a napokban kormányzati épületek elleni bombatámadásokkal vétette észre magát, amelyekben egy ember megsérült.