Vágólapra másolva!
A hermelines palástok és feltűnő vörös papucscipők ideje lejárt a Vatikánban. Ferenc pápa már első fellépésekor egyértelművé tette, hogy a barokkos túlzások helyett inkább a puritán vonalat képviseli. Az egyházi vezetők egészen merész stíluskalandokba is belementek az elmúlt kétezer évben, a pápai reverendák kizárólagos szállítója, a Gammarelli pedig nagyot kaszál konklávé idején.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápával a jelek szerint véget ér Prada cipők korszaka a Vatikánban. A névválasztásával Assissi Szent Ferenc előtt tisztelgő Jorge Mario Bergoglio a külsőségekkel is megpróbált nyomatékot adni a szellemiségnek, amelyet pápaként képviselni szeretne. Ferenc a szegényekkel törődő egyházat ígért, és ennek megfelelően az első nagy fellépését sem öltözte túl. Amikor a fehér füst felszállása után egy órával megjelent a Szent Péter-bazilika erkélyén, egyszerű fehér pápai reverenda volt rajta, semmi csipke, semmi fodor, semmi szabászati túlzás.

A Ferenc pápához kapcsolódó szerény imázs erősítése érdekében már most több anekdota kering, és a Vatikán is előszeretettel bővíti ezeknek a történeteknek a listáját. Így derülhetett ki, hogy a nagy napon az új pápa nem a saját cipőjében jelent meg a Szent Péter-bazilika erkélyén, mert az állítólag annyira rossz állapotban volt, hogy egy barátja vett neki újat, mert lyukas lábbeliben mégsem mehet a konklávéra.

Forrás: AFP/RIA Novosti
Forrás: AFP/RIA Novosti

Ferenc cipője. Minden kiegészítőnek üzenete van

A divatra érzékeny olaszok azonban mindenekelőtt azon akadtak fenn, hogy az erkélyre kilépő új pápa fekete nadrágot viselt, amely átütött a fehér pápai reverendán. Azt is megtudhattuk, hogy Ferenc pápa nem arany-, hanem szerény aranyozott ezüstgyűrűt visel.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte
Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A letisztultság mintaképe, Ferenc pápa

Ezek a ruhadarabok és kiegészítők ugyan távol állnak a Szent Ferenc-i értelemben vett öltözködési irányvonaltól, amelynek a kulcsdarabja egy papucs és egy zsákvászon ruha volt, Ferencnek azonban pápaként nyilván tartania kell magát néhány elváráshoz, bármennyire lázadozik is ezek ellen az anekdoták szerint.

Divatikonok

Az egyházi vezetők egészen merész stíluskalandokba is belementek az elmúlt kétezer évben, ami a Vanity Fair című magazin divatszerkesztőjében fel is vetette a kérdést: vajon a rapperközösségen kívül hol máshol engedhetik meg maguknak a férfiak, hogy piros cipőben, szőrmegallérral, csillogó-villogó gyűrűvel, fehér kalapokkal parádézzanak.

Ferenc pápa puritán ízlése azért is szembetűnő, mert elődje kifejezetten kedvelte a túlzásokat az öltözködésben. XVI. Benedek nagy híve az egyház régi rituáléinak, és a gazdag hagyományok iránti tisztelet vette rá arra, hogy pápaként jó mélyen benyúljon a katolikus gardróbba, ahonnan olyan ikonikus darabokat is előbányászott, amelyek inkább a több száz évvel ezelőtti divatirányzatokat követték.

Forrás: AFP/Tim Solan
Forrás: AFP/Tim Solan

Benedek vörös papucscipőjét nem lehetett nem észrevenni

XVI. Benedeknek legfeltűnőbb darabja kétségkívül a piros papucscipő volt. Szakmai körökben ezzel olyan nagy sikert ért el, hogy 2007-ben az Esquire magazin odaítélte a pápának az év kiegészítőjének díját. A piros cipő legendáját csak táplálta az a pletyka, hogy a híres lábbeli a Prada címkéjével van ellátva, de a Vatikán szerint szó sincs arról, hogy Benedek a márkák bűvöletében élne. "A pápát nem a Prada öltözteti, hanem Krisztus" - hangzott a Vatikán ellentmondást nem tűrő magyarázata.

A februárban visszavonult pápának azonban nem a cipő volt az egyetlen gyengéje. Elődjével, II. János Pállal és utódjával, Ferenccel ellentétben ő inkább a barokkosan díszes ruhákban érezte azt, hogy méltó a külseje a péteri szolgálathoz. Sikerült igazi vintage darabokat beépítenie a stílusába. Előszeretettel viselte például a mozettát, ezt a könyökig érő, köpenyszerű ruhadarabot, amelynek a téli változata az igazán ütős: a vörös bársonyból készült, fehér hermelinnel szegélyezett mozetta uralkodói megjelenést kölcsönöz a viselőjének.

Forrás: AFP/POOL/Claudio Peri
Forrás: AFP/POOL/Claudio Peri

Uralkodói megjelenés XVI. Benedektől

Ezt már csak egy olyan, a funkcionalitást az esztétikummal ötvöző darabbal érdemes megfejelni, mint amilyen a camaurónak nevezet fejfedő. Ez az ikonikus darab a 12. századtól része a pápai gardróbnak, és amikor már feledésbe merült volna, XVI. Benedek előrántotta a szekrény mélyéről. 2005 telén a piros-fehér összeállítású sapkában jelent meg a Szent Péter téren, amire sokan elbizonytalanodtak, hogy a pápa és a Mikulás valóban két külön személy-e. Benedek később azzal próbálta meg kimagyarázni az emlékezetes divatbakit, hogy fázott, és a feje különösen érzékeny a hidegre.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog
Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A camauro diadalmenete

A fejfedők terén egyébként is példás kísérletező kedvet mutatott, és bátran megjelent a nagy nyilvánosság előtt a feltűnő vörös, széles karimájú, a Szaturnuszról elnevezett Saturno kalapban is.

Forrás: AFP/Andreas Solaro
Forrás: AFP/Andreas Solaro

Bár XVI. Benedek elődje, II. János Pál a puritánabb stílust képviselte, azért neki is voltak figyelemre méltó divatpillanatai. A francia tervező, Jean-Charles Castelbajac győzte meg 1997-ben, hogy egy sokszínű reverendában jelenjen meg az Ifjúsági Világnapon. A ruhaválasztást azzal indokolta, hogy a szivárvány színei isten Noénak tett békeígéretét jelképezik. Amikor viszont felvetődött, hogy a szivárvány a melegek jelképe is, a Vatikán frappánsan annyit mondott: senkinek sincs kizárólagos joga a szivárványra.

Forrás: AFP/POOL/Arturo Mari
Forrás: AFP/POOL/Arturo Mari

II. János Pál és a szivárvány színei

Ahol a pápa mérete számít

Az elmúlt napokban, hetekben a konklávé mellett a másik legtöbb titokkal övezett akció egy kis boltban zajlott Rómában, a Via di Santa Clarán. Az itt dolgozókat nemcsak az érdekelte, hogy ki lesz az új pápa, hanem az is, hogy mekkora lesz. A Gammarelli üzlet szabóié ugyanis évszázadok óta a megtiszteltetés, hogy felöltöztessék a mindenkori egyházfőt.

Jelenleg a Gammarelli család négy tagja és további tizenkét szabó dolgozik az üzletben, amely 1798-as megnyitása óta kilenc pápát látott el reverendával és egyéb kiegészítőkkel. A bolt ügyfelei között azonban nem csak egyházfők vannak. Konklávé idején különösen sok bíboros megfordul náluk, ők ilyenkor a római szolgálati utat kötik össze egy kis gardróbfrissítéssel. A vásárláshoz itt nemcsak pénzre, hanem türelemre is szükség van: mivel mindent kézzel varrnak, a ruhák lassan készülnek el.

Forrás: MTI/EPA/Guido Montan
Forrás: MTI/EPA/Guido Montan

Pápai öltözék három méretben

Hogy a bíborosoknak mennyibe kerül egy-egy kiruccanás a Gammarelli boltba, azt nem könnyű kideríteni, a diszkréció ugyanis a cég egyik védjegye. A másik az időtállóság. Gammarelliéké az egyik legrégebbi családi vállalkozás Európában, és a Pantheon közelében lévő bolt büszkén vállalja, hogy nem követi a divatot, igaz, a kliensei részéről nincs is igény erre.

Az alapító, Giovanni Antonio Gammarelli VI. Piusz pápa idején nyitotta az üzletet. A Via di Santa Clarán működő bolt állítólag a legrégebbi Rómában. A helyiség viszonylag kicsi, tele régi polcokkal, és a legfinomabb anyagokkal. Van benne egy egészen diszkrét, kegytárgyakkal díszített próbafülke, a szabók műhelye pedig a világtól elzárva helyezkedik el az emeleten, ahová rajtuk kívül senki sem teheti be a lábát.

A Gammarelli szabóinak természetesen a pápaválasztás jelentette az igazi szakmai kihívást, és semmit sem bíztak a véletlenre. Mivel nem tudhatták a leendő pápa pontos méreteit, három ruhát is készítettek S, M és L méretben. A szaténból és gyapjúból készült, fehér selyemmandzsettával ellátott pápai reverendák egy ideig a bolt kirakatát díszítették, a konklávé idejére azonban már rendeltetésszerű használatra a Vatikánba vitték őket.

Bár a Gammarelli szabói mindenféle kiegészítővel ellátták a pápai ruhát, arra aligha gondoltak, hogy Ferenc pápa ezt túlzásnak érezheti. A BBC szerint percekkel a megválasztása után az új pápa a maga szerény, de határozott stílusában utasította vissza a pápai liturgikus ünnepekért felelős Guido Marini bíboros ajánlatát, aki a hermelinszegélyes piros palástot próbálta meg a vállára tenni. A 76 éves Ferenc állítólag visszaszólt: "Vegye fel maga. A karneválnak vége!"