Egymillió dollár jár a rendőrvadászért

Vágólapra másolva!
Christopher Jordan Dorner három embert ölt meg február eleje óta, mert így akar elégtételt venni azért, hogy 2009-ben szerinte rasszista okokból eltávolították a rendőrségtől. Jelenleg is hajtóvadászat folyik ellene, a rendőrség egymillió dolláros jutalmat ajánl fel a nyomravezetőnek. A rendőrfőnök eközben elrendeltea az elbocsájtás körülményeinek újravizsgálását.
Vágólapra másolva!

Egymillió dolláros jutalmat ajánlottak fel vasárnap a nyomravezetőnek, annak a volt Los Angeles-i rendőrnek a kézre kerítése érdekében, aki az elmúlt napokban három embert megölt, kettőt pedig megsebesített. A jutalmat Los Angeles polgármestere, Antonio Villaraigosa hirdette ki.

Charlie Beck rendőrfőnök vasárnap megadásra szólította fel Dornert, aki ellen kiterjedt hajtóvadászat folyik Kaliforniában, és sértetlenséget ígért neki. "Ha ön feladja magát, akkor biztonságban lesz, akkor senki másnak nem kell már meghalnia. De ha nem így tesz, és úgy dönt, hogy egy újabb Los Angeles-i rendőrt vagy egy rokont foszt meg az életétől, akkor annak viselnie kell a következményeit" - hangsúlyozta a parancsnok.

A Los Angeles-i rendőrség eközben újból megvizsgálja a férfi rendőrségtől való elbocsájtásának ügyét. A Los Angeles-i rendőrfőnök szombaton kiadott közleményében rámutatott: az intézkedést nem azért hozta, hogy a több ember meggyilkolásával vádolt Christopher Jordan Dornert megnyugtassa. "Ezt nem azért teszem, hogy megnyugtassam a gyilkost. Azért teszem, hogy biztosítsam a közvéleményt: a rendőrség minden cselekedete nyilvános és tisztességes" - tette hozzá Beck, aki elrendelte, hogy vizsgálják meg újra a Dorner eltávolításához vezető bizonyítékokat, és hallgassák ki újból az összes tanút.

Úgy gondolja, rasszizmus miatt rúgták ki

A 33 éves Dorner február eleje óta egy rendőrrel, valamint egy volt kollégájának két hozzátartozójával végzett, további két rendőrt pedig megsebesített. Dorner arra hivatkozva indított "háborút" volt kollégái ellen, hogy 2009-ben rasszista indokból távolították el a rendőrségtől, és más eszköze nem maradt becsületének visszaszerzésére. Dornert azért bocsátották el a rendőrségtől, mert bizonyítást nyert, hogy hamisan tanúskodott. Azóta több ízben is eredménytelenül próbált visszakerülni a testületbe.

"Úgy érzem, szükség van rá, hogy nyilvánosan vizsgáljuk meg Dornernek az elbocsátására vonatkozó állításait" - közölte Beck rendőrfőnök. Dorner után a Los Angeles-i rendőrség a hét végén nagy erőkkel folytatta a hajtóvadászatot a behavazott dél-kaliforniai San Bernardino-hegységben, de a férfit a mexikói határ mentén és Nevadában is keresik.

Dornerről és az utána folyó hajtóvadászatról itt olvashat bővebben.