Újabb botrány az F-35-ös vadászgépek körül

Vágólapra másolva!
Ezúttal a hajtómű repedése miatt vonták vissza a horribilis pénzekért kifejlesztett amerikai vadászbombázó repülési engedélyét.
Vágólapra másolva!

Kaliforniában, az Edwards légitámaszponton egy műszaki rutinellenőrzésen találták meg az F-35 Lightning II sugárhajtóművében a repedést, a légcsavar egyik lapátján. Ez lehet egyedi meghibásodás, de akár konstrukciós hiba is az egy hajtóműves, nukleáris töltet szállítására is alkalmas, 2000 óta fejlesztett típusnál. Ezért az amerikai légierő kötelékében lévő mind az 51 repülőt földre parancsolják arra az időre, amíg befejeződnek a vizsgálatok.

A Pentagonnak nem először kell műszaki hiba miatt visszavonnia az F35-ösök felszállási engedélyét, így tovább dagad a géptípus körüli botrány. A szupermodern, ötödik generációs vadászbombázó a Pentagon eddigi legköltségesebb fegyverprogramjává vált, miután a fejlesztés költsége a terveket 70 százalékkal meghaladva 396 milliárd dollárra nőtt. Ehhez képest a teljesítménye nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, és több másik országban (Anglia, Ausztrália, Hollandia, Olaszország) is csúszik a hadrendbe állítás.