Vágólapra másolva!
A német bankár, a Máltai Lovagrend tagjának kinevezése a pápa egyik utolsó intézkedése.
Vágólapra másolva!

Kinevezte a vatikáni bank (IOR) új elnökét XVI. Benedek pápa - jelentette be a Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Ernest von Freyberg bankárt, a Máltai Lovagrend tagját és a Blohm&Voss hamburgi hajógyár elnökét negyven jelölt közül választották ki.

Az új bankelnök kinevezése a pápa egyik utolsó intézkedése. A sajtótájékoztatón részt vevő olasz és külföldi újságírók bírálták a német nemes kinevezését. A La Repubblica olasz napilap újságírója "fegyvergyárosnak" nevezte von Freyberget. Lombardi visszautasította a bírálatokat, és azt mondta, a Vatikán alapos válogatás után döntött.

Lombardi azt is közölte, hogy a Vatikán továbbra is együttműködik az Európa Tanács illetékes, a pénzmosás elleni bizottságával. Az év elején az olasz központi bank blokkolta az elektronikus tranzakciókat a miniállam területén, mert a Szentszék nem tett teljesen eleget az EU pénzmosás elleni irányelveinek. Ezért az olasz bankok nem engedélyezhettek bankkártyával való fizetéseket a Vatikán területén.

Az IOR-nak tavaly május óta nem volt vezetője. A bank felügyelőbizottságát bíborosok alkotják, a tagok a jövőben rotációs alapon válthatják egymást.

A pápa lemondásáról megjelent sajtóhírekre reagálva a szóvivő azt is tagadta, hogy a Vatikánban "hatalmi harc folyna". "Az egyházon belül is lehetséges az intenzív konfrontáció, a sajtónak azonban túlzások nélkül, a valósághoz igazodva kell beszámolnia erről" - mondta Lombardi.

A Szent Péter teret és a Vatikán környékét pénteken is ellepte a zarándokok tömege. Hívők és turisták tömött sorokban vártak a bazilikába való bejutásra. Vasárnapra 150 ezer embert várnak a pápa által mondott Úrangyala-imádságra.