Tagadja a korrupciót a spanyol kormányfő

Vágólapra másolva!
Egy pénzmosással gyanúsított pártpénztárnok korrupciós pénzek mozgásáról szóló feljegyzéseiben tűnik fel a spanyol miniszterelnök neve, ő azonban ragaszkodik ahhoz, hogy nem tett semmi törvénybe ütközőt.
Vágólapra másolva!

"Soha nem kaptam illegális pénzeket" - jelentette ki szombaton Mariano Rajoy spanyol kormányfő az őt és párttársait ért korrupciós vádakra reagálva. Pártja ugyancsak visszautasította, hogy a legális béreken kívül pénzelte volna a vezetőket.

Az El País nevű napilap csütörtökön olyan feljegyzésekről készített fotókat közölt, amelyek állítása szerint a jelenlegi kormánypárt, a jobboldali Néppárt (Partido Popular, PP) két korábbi pénztárnokának birtokában voltak. A Néppárt vezető politikusainak, köztük Rajoynak juttatott illegális pénzjuttatásokat dokumentálták, és az is kiderül belőlük, hogy az összegek nagy spanyol vállalatoktól érkeztek.

A két pénztárnok közül az egyik, a posztról 2009-ben távozott Luis Bárcenas ellen jelenleg pénzmosás gyanújával vizsgálat folyik. A nyomozók egyebek mellett kiderítették, hogy Bárcenasnak volt egy titkos svájci bankszámlája, amelyen egy időben 22 millió euró volt. Az ügyről beszámoló BBC internetes oldala megjegyzi, hogy 2007-ig a spanyol pártok névtelen adományokat is elfogadhattak.

Rajoy tagadja, hogy a feljegyzések szerint 1997 és 2008 között neki szánt évi 25 ezer eurót valóban megkapta volna, vagy hogy közreműködött volna korrupciós pénzek szétosztásában. Közölte, hogy pártja honlapján nyilvánosságra fogja hozni az adóbevallásait. A felháborodás azonban nagy, a PP székházánál tüntetők tiltakoztak a párt korrupciós ügyei ellen.

A Néppárt 2011-ben nagy többséggel győzött a választásokon azzal az ígéretével, hogy leszorítja a költségvetési hiányt. A magas (26 százalékos) munkanélküliségtől szenvedő társadalomtól az új kormány áldozatokat kért az államadósság elleni harchoz. A kormány célja a megszorításokkal, hogy az ország ne szoruljon rá egy görög típusú nemzetközi mentőcsomagra.