Szennyvízzel harcol Egyiptom a gázai csempészek ellen

palesztin férfi egy csempészalagútban az egyiptomi gázai határ alatt Rafah városnál
Vágólapra másolva!
A gázaiak nem értik, miért árasztotta el szennyvízzel a Hamaszhoz ideológiailag közel álló egyiptomi kormány a gázai övezetbe vezető csempészalagutakat. Itt ugyanis nemcsak fegyvert szállítanak, hanem olyan élelmiszereket is, amelyek az izraeli blokád miatt más úton nem juthatnak el az övezetbe.
Vágólapra másolva!

Új taktikát alkalmazva szennyvízzel árasztja el az egyiptomi hadsereg a gázai övezetbe vezető csempészalagutakat. Hoszni Mubarak elűzött elnök idején gyakran használtak gázt az alagutak használhatatlanná tételére, február elején azonban új módszert vezettek be, hogy megakadályozzák a blokád alatt álló övezetből a fegyverek és a fegyveresek kiáramlását - írja a New York Times amerikai lap

A lap szerint Mohamed Morszi egyiptomi elnök már korábban kilátásba helyezte ezt, miután tavaly augusztusban 16 egyiptomi katona életét vesztette egy katonai ellenőrzőpont elleni támadásban a Sínai-félszigeten. Az egyiptomi kormány akkor úgy vélte, a támadók a Gázai övezetből érkeztek az alagutakon át.

A gázai övezetben élők vödrökkel igyekeznek megtisztítani a bűzlő folyadéktól az alagutakat, és nem értik, miért alkalmazzák ezt a módszert az egyiptomiak, miközben a kairói kormány elvileg ideológiailag közel áll a Gázai övezetet irányító Hamaszhoz.

Forrás: AFP/Patrick Baz
Csempészalagút Rafah közelében

A Hamasz közben szokatlanul csendben tűri a számára kedvezőtlen fejleményeket, holott amikor Mubarak idején vezetett be Kairó olyan intézkedéseket, amelyek korlátozták az alagutak forgalmát, mindig árulást kiáltottak. Ehhez képest most arról beszélnek, hogy Egyiptomnak joga van megvédenie határait - írja a New York Times.

Pedig az alagutakon keresztül nemcsak fegyverek és fegyveresek mozognak, de olyan építési anyagokat, élelmiszereket és egyéb árukat is szállítanak, amelyek az izraeli blokád miatt más úton nem juthatnak be az övezetbe. A csempészet ráadásul a Hamasz számára komoly bevételt jelent, mivel vámot vetnek ki a csempészárura.

A szennyvízakció mögött van, aki azt sejti, hogy a gazdasági nehézségekkel küzdő Egyiptom jó pontokat próbál szerezni az USA-nál, ahol éppen megakadt a kongresszus előtt egy gazdasági segélycsomag. Mások szerint az egyiptomi hadsereg ezzel akarja jelezni az egyiptomi iszlamistáknak a tőlük való függetlenségét, és van, aki szerint az is közrejátszott, hogy a Hamasz és Izrael között tavaly novemberben tető alá hozott tűzszüneti megállapodást követően Izrael kissé enyhítette a behozatali tilalmat.

Az egyiptomi intézkedésnek egyelőre nincs komoly hatása a csempészforgalomra. Február eleje óta a több mint 200 alagút közül kéttucatnyit öntöttek tele szennyel, amivel csak az ezeket üzemeltető gázaiakat lehetetlenítettek el. Az áruforgalmat érdemben nem befolyásolták, a New York Times szerint szerdán percenként két, cementtel, sóderrel, konzerváruval, gyümölccsel és zöldséggel megrakott teherautó hagyta el a legfőbb gázai csempésztérséget.