Agyonlőtték a legkeményebb amerikai mesterlövészt

Vágólapra másolva!
Egyik szomszédjával együtt agyonlőtték a legkeményebb amerikai mesterlövészt. A nem hivatalos becslések szerint szolgálatban több mint 250 embert lelövő, az iraki lázadók által rettegett Chris Kyle-t egy poszttraumás stressz szindrómában szenvedő ismerőse ölte meg Texasban.
Vágólapra másolva!

Meggyilkolták a leghalálosabb amerikai mesterlövésznek is nevezett Chris Kyle-t. Kyle négy váltást szolgált végig Irakban, kilencszer tüntették ki bátorságáért, és 2012-es, bestsellerré vált könyvében, az American Sniperben (Amerikai mesterlövész) a mesterlövészet pszichológiája mellett arról is írt, hogy összesen több mint 250 embert ölt meg - jelentette a BBC brit közszolgálati adó internetes híroldala.

A katonai hírszerzés szerint az iraki lázadók csak "al-Sajtan Ramad"-nak ("Ramadi ördögének"), nevezték, és 20 ezer dolláros (több mint négymillió forintos) vérdíjat tűztek ki a fejére annak idején.

A korábban az amerikai hadsereg elitalakulatában, a Navy SEAL-ben is szolgáló veteránt szombaton ölték meg egy másik férfival együtt a texasi Dallastól 140 kilométerre fekvő Rough Creek Lodge lőterén. Támadója helyi idő szerint szombat fél négy körül lőtte le őket, majd elhajtott az egyik áldozat kisteherautójával.

A gyanúsítottat - egy 25 éves férfit - öt órával később és 110 kilométerrel távolabb, Dallas egyik elővárosában fogták el. A gyanúsított megpróbált kocsival elhajtani, de a rendőrök útra helyezett tüskéi megfogták. A helyi rendőrség egyelőre nem tudja, mi lehetett az indítéka.

A gyilkos poszttraumás stressz szindrómában szenvedett, és a két férfi - Kyle és egyik szomszédja -, elvitte őt egy kis kirándulásra, hogy segítsenek neki - írja a Star-Telegram Fort Worth-i amerikai lap.

Az egykor cowboyként dolgozó Kyle a Pentagon hivatalos adatai szerint 160 emberrel végzett harci bevetései során, egyes híradások 255-re becsülték áldozatai számát, akikért nem sok könnyet ejtett. "Minden emberről, akit megöltem, azt gondolom, hogy gonosz volt. Ha majd Isten színe elé kerülök, sok dolgot számon kérhet rajtam, de az biztos, hogy nem lesz közte egyetlen egy általam megölt ember ügye sem" - mondta a BBC-nek egy éve.