Az űrbe menne a majom után az iráni elnök is

Vágólapra másolva!
Szívesen lenne ő az első iráni űrhajós - közölte hétfőn Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. Irán a múlt héten küldött fel egy majmot az űrbe, ez fontos lépés az emberes űrutazás felé.
Vágólapra másolva!

Készen áll arra, hogy az első iráni legyen, akit felküldenek az űrbe - jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. Irán a múlt héten jelentette be, hogy sikeresen juttatott élőlényt - egy majmot - az űrbe, amit jelentős lépésnek tekintenek az emberes űrutazás felé vezető úton.

"Készen állok, hogy én legyek az első ember, akit az űrbe küldenek az iráni tudósok" - mondta Ahmadinezsád hétfőn egy űrtechnikai kiáltás megnyitóján. Az nem világos, hogy komolyan gondolta, vagy csak viccelt - írta a Guardian brit lap a Mehr iráni hírügynökségre hivatkozva.

A nemzetközi közvélemény aggodalommal figyeli az iráni űrkísérleteket, mivel attól tartanak, hogy egy fejlett hordozórakétával atombombát is távoli célpontokba juttathat a muszlim köztársaság.

Ahmadinezsád második elnöki ciklusa júniusban ér véget, politikai befolyása erősen megkopott, miután második ciklusa első felében szembe került a parlamenttel, és a brit lap szerint úgy tűnik, elvesztette Ali Khamanei ajatollah támogatását is.

Vasárnap a parlamentben egy hangfelvételt játszott le, amely szerinte azt bizonyítja, hogy Ali Laridzsáni parlamenti elnök - esküdt ellenfele, várható utódja az elnöki poszton -, korrupciós ügybe keveredett. Laridzsáni tagadja a vádat.