Lóhúst találtak az IKEA húsgolyóiban a cseh ellenőrök

Vágólapra másolva!
Lóhúst találtak az IKEA húsgolyóiban cseh ellenőrök. A cseh hatóságok a brnói IKEA-ban beszerzett mintákból mutatták ki a lóhúst. Az érintett adag húsgolyó árusítását Magyarországon is beszüntették.
Vágólapra másolva!

Lóhúst találtak az IKEA Svédországban készült húsgolyóiban cseh ellenőrök. A cseh hatóságok az Európa-szerte gyűrűző lóhúsbotrány miatt kezdték módszeresen ellenőrizni a húskészítményeket. A cseh tisztiorvosi szolgálat továbbította az ügyet az európai hatóságoknak - jelentette a Reuters hírügynökség.

Forrás: Wikimedia
Húsgolyó barnamártással az IKEA-ból

A cseh hatóságok a brnói Ikeában beszerzett sertés- és marhahúsgolyókban találtak lóhúsra utaló jeleket a DNS-vizsgálatok során. A cseh hatóságok szerint a vizsgált mintákat még forgalomba nem hozott termékekből vették (összesen 760 kilogramm árusítás előtt álló lóhúsos húsgolyó forgalmazását állították le), de azt nem tudták megmondani, hogy a kérdéses húskészítményekből más országokba is szállítottak-e. Az Ikea szerint a húsgolyókat ugyanaz a svéd gyártó készíti.

A cseh ellenőrök Lengyelországból származó elősütött hamburgerpogácsákban is találtak lóhúst.

Az IKEA magyarországi szóvivője az [origo]-nak is eljuttatott közleményben azt írta, a csehországi vizsgálatok eredményképp a társaság azonnali hatállyal beszüntette az érintett adag húsgolyó árusítását Csehország mellett minden esetleg érintett országban: Szlovákia/Csehország/Magyarország, Franciaország, Egyesült Királyság, Portugália, Olaszország, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Görögország, Ciprus, Írország.

Az érintett szállítmányt eltávolították a hazai IKEA üzletekben található Svéd Finomságok Boltjaiból is. Polyák Zsuzsa PR-manager közölte, a cég korábbi vizsgálatai a Magyarországon forgalmazott termékekben nem találtak lóhús származékot. Ennek igazolására újabb teszteket kezdeményeznek ugyanazon az adag húsgolyón, amelyben a csehországi hatóságok lóhúst találtak. Ezeknek a teszteknek az eredményeit napokon belül közlik.

A lóhúsbotrány még január közepén indult, amikor az írországi élelmiszerbiztonsági hatóságok közölték, hogy lóhús nyomait találták helyi szupermarket-láncokban - Tesco, Aldi, Lidl, Iceland - forgalmazott fagyasztott hamburgerhúsokban, amelyeket írországi és brit feldolgozók készítettek. Azóta Európa-szerte egyre több helyen találtak lóhúsos húskészítményeket. Érintett lett a Findus és a Nestlé is, amelyek több terméküket voltak kénytelenek visszahívni. Lóhúsos húsárut találtak Írországon kívül Franciaországban, Norvégiában, Ausztriában, Svájcban, Svédországban és Németországban, de Hollandiában is vontak ki a forgalomból gyanús termékeket.