Vágólapra másolva!
Módosítják az osztrák állampolgársági törvényt.
Vágólapra másolva!

Tíz helyett akár már hat év után osztrák útlevélért folyamodhatnak azok, akik jól beilleszkednek, vagyis biztos anyagi háttérrel (legalább havi ezer euró átlagjövedelemmel) rendelkeznek, büntetlen előéletűek, és nyelvtudásuk pedig eléri az érettségi vizsga szintjét. Az állampolgársági törvény módosítását a kormánykoalíció dolgozta ki, és ha elfogadják, június elején léphet életbe, több ezer magyar munkavállaló letelepedését is megkönnyítve.

Alacsonyabb, középiskolai szintű német nyelvtudással is állampolgárságot kaphat az a külföldi, aki hat éve Ausztriában él, és ebből három évig önkéntes, ingyenes közhasznú tevékenységet végzett. Minden esetben kizáró ok viszont, ha a betelepülő nem dolgozott vagy keresett aktívan munkát folyamatosan, nem fizette be az adót vagy szociális segélyt vett igénybe. Az állampolgársági vizsga menete is változik, kevesebb kérdés szól a történelmi ismeretekről, viszont több a társadalmi értékekről és az együttélésről.

A tervezetet benyújtó kormánypárti politikusok a jól beilleszkedők megjutalmazásáról beszélnek, a kritikusok főleg a hároméves önkéntes tevékenység arányosságát bírálják, míg Joachim Stern alkotmányjogász szerint valójában kevesen tudnak élni a hatéves beilleszkedési kedvezménnyel. Stern szerint ugyanakkor alapvető legitimációs problémákat vet fel, hogy a 8,3 millió Ausztriában élő emberből egymilliónak egyáltalán nincsen választójoga.