Hatalmas hóviharra készülnek az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Négyezer repülőjáratot törtöltek, betiltották az autózást, és szükségállapotot rendeltek el az Egyesült Államok északkeleti partvidékén, ahol hatalmas hóvihar készül lecsapni. A meteorológusok 120 kilométeres szelet és egyméteres havat várnak.
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot hirdetett ki pénteken Massachusetts, Connecticut, Rhode Island és New York állam kormányzója az Egyesült Államok északkeleti partvidékét elérő, várhatóan meteorológiai rekordokat megdöntő hóvihar miatt. Az előrejelzések szerint az érintett térségben a hóréteg vastagsága helyenként megközelítheti az egy métert is, a széllökések sebessége pedig eléri az óránkénti 95-120 kilométert.

A várhatóan New Jerseytől és Maine-től egészen a Nagy-tavak vidékéig terjedő viharzónában a fő csapást Bostonnak és környékének kell elviselnie. E terület több pontjáról már erős hóesést jelentettek, és mintegy 60 ezer lakásban már most sincs áram. Több mint 4 ezer repülőjáratot töröltek a hóvihar miatt. A törölt járatok többsége New Yorkba és Bostonba tartott volna, vagy onnan szállt volna fel. A két város repülőtereit pénteken délután lezárják.

Betiltották az autózást

Deval Patrick, Massachusetts állam kormányzója pénteken arra figyelmeztetett, hogy ez a vihar sokkal súlyosabb lehet, mint a korábbi évek hóviharai, és délután 4 órától rendelettel tiltotta be az autóközlekedést az államban. Az utasítás megszegői akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel és 500 dolláros bírsággal sújthatók. A rendelet alól csak a különleges szolgálatok (rendőrök, mentők, tűzoltók) és a média munkatársai mentesülnek.

Maine-ben csütörtökön 19 autó csúszott egymásba. Az államban rendezték volna meg az országos szánkóbajnokságot, de az ítéletidő miatt a szervezők a rendezvény elhalasztása mellett döntöttek. A vihar, amely a Nemo nevet kapta, várhatóan súlyos fennakadásokat okoz majd a szárazföldi közlekedésben is, és főleg a New Yorktól északra fekvő partvidéken másfél méteres tengeri árhullámra is lehet számítani.

Bespájzolnak az amerikaiak

Bostonban és a Rhode Island-i Providence-ben szombaton zárva tartanak az iskolák. A térségben a nélkülözhető közalkalmazottakat a helyi vezetők arra kérték, szombaton maradjanak otthon, és a példa követését javasolták a magánszektornak is. New Yorkból péntek délutántól nem indítanak vonatokat északra.

A metropolisz polgármestere, Michael Bloomberg a Twitteren bejelentette, hogy a város felkészült a 25 centiméteres hó eltakarítására. Ugyanakkor azt tanácsolta a New York-iaknak, hogy halmozzanak fel alapvető élelmiszercikkeket, gyógyszereket és készüljenek fel az áramkimaradásra. Pénteken több New York-i élelmiszerboltban elfogyott a kenyér, és a benzinkutaknál a Sandy "szupervihar" utáni időket idéző, hosszú sorok alakultak ki.