Gyanús fogamzásgátlási gyakorlat Izraelben

Vágólapra másolva!
Etiópiai bevándorlók ezrei kaptak fogamzásgátló injekciókat úgy, hogy nem is tudtak róla. A gyakorlat a szociális munkásoknak tűnt fel. Az izraeli egészségügyi minisztérium vizsgálja az eseteket.
Vágólapra másolva!

Tudtukon kívül és beleegyezésük nélkül adtak fogamzásgátló injekciókat etiópiai bevándorlóknak Izraelben. Az izraeli egészségügyi minisztérium vizsgálatot indított az ügyben, noha az egészségügyi miniszterhelyettes korábban tagadta, hogy ilyesmi megtörtént a klinikákon.

A Guardian cikke szerint több ezer etiópiai nő kapta meg a háromhavonta esedékes injekciókat az izraeli kórházakban. Sokan azt hitték, hogy influenzaelleni oltást kaptak.

A Depo-Provera elnevezésű szer leállítja a menstruációt, és a lehetséges mellékhatásai között termékenységi problémák, valamint csontritkulás is szerepel.

Az esetekre akkor derült fény, amikor a szociális munkásoknak feltűnt, hogy az etiópiai bevándorlók körében egy évtized alatt a felére esett vissza a születésszám.

Egyelőre sem Izrael, sem Etiópia nem vállal felelősséget a gyanús klinikai esetekért. Az elmúlt évtizedben több mint ötvenezer etiópiai zsidó vándorolt be Izraelbe. A gyorsan gyarapodó közösségnek a Guardian cikke szerint rengeteg előítélettel kell megküzdenie.