Először találkozik a szerb és a koszovói elnök

Vágólapra másolva!
Az egykori szerb tartomány, Koszovó 2008-as függetlenné válása óta először találkozik a jövő héten a szerb és a koszovói államfő - jelentették be pénteken Belgrádban. A találkozó szimbolikus, érdemi eredmény a február végi miniszterelnöki találkozótól várható.
Vágólapra másolva!

Tomislav Nikolic szerb és Atifete Jahjaga koszovói elnök jobbára szimbolikus jelentőségű megbeszélését február 6-án tartják Brüsszelben, Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az irodájában. A két ország kapcsolatának javítását az Európai Unió szorgalmazza, és az egyik feltétele Szerbia uniós csatlakozásának is.

Szerbia 1999-ben vesztette el az ellenőrzést Koszovó fölött, a NATO 78 napon át bombázta az akkor már csak Szerbiából és Montenegróból álló Jugoszláviát, hogy megállítsa a vérontást Koszovóban. Akkoriban Nikolic a belgrádi kormány tagja volt. Nikolic és Jahjaga először külön-külön találkozik Ashtonnal a jövő héten szerdán, majd együtt vesznek részt a díszebéden. A megbeszélés témáit még nem rögzítették. Ashton szóvivője fontosnak minősítette a találkozót a két ország kapcsolatainak normalizálása szempontjából.

Érdemi tárgyalás a felek között a két miniszterelnök - Ivica Dacic és Hashim Thaci - február 22-i, immár ötödik brüsszeli találkozójától várható. Előző, január közepén tartott megbeszélésükön a két fél megegyezett abban, hogy vámot szednek a határátkelőhelyeken. Szerbia nem államhatárnak, hanem közigazgatási határnak tekinti a két területet elválasztó képzeletbeli vonalat, és nem akarja elismerni Koszovó függetlenségét.

Az előző fordulóban vették fel első ízben a megtárgyalandó témák közé a főleg szerbek lakta Észak-Koszovó kérdését. Arról lehet szó, hogy a Szerbiához ragaszkodó Észak-Koszovó esetleg különleges státust, autonómiát kap.