Vágólapra másolva!
Megérkezett Castel Gandolfóba XVI. Benedek. A pápa nem sokkal korábban a Vatikánban elköszönt a legközelebbi munkatársaitól, és elküldte az utolsó üzenetét a Twitteren. A hívőkkel való utolsó találkozásán zarándoknak nevezte magát.
Vágólapra másolva!

Délelőtt a bíborosoktól, délután pedig a legközelebbi munkatársaitól is elbúcsúzott a pápa, majd helikopterrel Castel Gandolfóba repült, ahol este nyolckor jelenti majd be a lemondását. Az apostoli palota San Damaso nevű belső udvarán Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár, egykori titkára is elbúcsúzott tőle.

Az udvaron felsorakozott a svájci gárda. A vatikáni palotákban és hivatalokban dolgozók közül többen családjukkal, gyerekeikkel voltak jelen, hogy együtt köszönjenek el XVI. Benedektől. Sokan sírva búcsúztak el tőle, közöttük eddigi sofőrje is, aki nyolc évig szolgálta. Könnyezett személyi titkára, Georg Gänswein is.

Forrás: AFP/Andreas Solaro

A pápa távozását a Vatikánból több ezren tapsolva követték figyelemmel a Szent Péter téren elhelyezett kivetítőkön. Róma harangjai pontban öt órakor megszólaltak, a város így köszönt el a pápától.

A San Damaso udvarról a pápát gépjármű vitte a vatikáni kerteken át a pápai állam legmagasabb pontján levő helikopterleszállóhoz. A vatikáni utcákon szintén sorban álltak a pápa búcsúztatására, integettek neki. A pápai autó elhaladt a Mater Ecclesiae kolostor előtt is, ahova a nyugalmazott pápa néhány hónap múlva beköltözik.

A pápa távozásakor kisebb tömeg gyűlt össze a Szent Péter téren is, ahol német nyelvű Danke! (Köszönjük!) feliratú transzparenst emeltek magasba. A helikopter tett egy kört a Szent Péter-bazilika és tér felett, elhaladt a Capitolium, a Forum Romanum és a lateráni Szent János bazilika felett.

Forrás: AFP/Alberto Lingria
A pápai helikopter Róma felett

A bíborosokkal tartott búcsútalálkozó volt XVI. Benedek utolsó hivatalos programja pápaként. Mielőtt felszállt volna a helikopterrel, XVI. Benedek elküldte az utolsó pápai üzenetét a Twitteren. "Köszönöm a szeretetet és a támogatást. Kívánom, mindig érezzétek annak örömét, hogy Krisztust állítjátok életetek középpontjába" - írta a követőinek. A pápai mikroblog működését az utolsó üzenet után leállítják.

A pápai államot elhagyó egyházfő helikoptere 15 perc alatt tette meg az utat a Rómától 25 kilométerre délre fekvő Castel Gandolfóba. A városban többezres tömeg várta a pápa érkezését.

XVI. Benedek a Castel Gandolfó-i apostoli palota erkélyéről csütörtök délután köszöntötte a fogadására összegyűlt több ezer embert. "Nem vagyok pápa többé. Csak egy zarándok vagyok, aki most kezdi meg földi zarándoklatának utolsó szakaszát" - mondta az éljenző tömeg előtt. "Imáimmal, gondolataimmal és minden erőmmel a közjó érdekében szeretnék dolgozni" - tette hozzá, majd búcsút intett a tömegnek, és visszavonult a palotába. XVI. Benedeknek ez volt pápaként az utolsó találkozása a hívőkkel.

A 265. egyházfő este nyolc órakor mond le, a nyilvánosságtól távol. Nyugalmazott pápa lesz. Ezzel egy időben az apostoli szék megüresedik, a pápát addig kísérő svájci gárdisták is elbúcsúznak tőle, és visszamennek a Vatikánba. A L'Osservatore Romano szentszéki napilap csütörtök délutáni száma "Történelmi pillanat" címmel jelent meg.

A pápa utolsó napjának a korábbi történéseiről itt olvashat.