Bukarest megint provokációval vádol zászlóügyben

Vágólapra másolva!
"Magyarország ismét semmibe veszi Romániát" főcímmel, a nap híreként számoltak be a román hírtelevíziók arról, hogy a magyar parlament épületére kitűzték a székely zászlót. A román külügyminisztérium újra sajnálatát fejezi ki a magyar hatóságok jelképes gesztusai miatt, amelyekkel szerinte provokálják a román közvéleményt. Martonyi János bukaresti látogatásán személyesen vitatná meg a kérdést.
Vágólapra másolva!

A román külügyminisztérium pénteken újabb közleményt adott ki a székelyzászló-ügyben, amelyben sajnálatát fejezi ki amiért a magyar hatóságok megítélése szerint továbbra is olyan jelképes gesztusokat tesznek, amelyek provokálják a román közvéleményt.

Bukarest közleménye nem sokkal azután jelent meg, hogy a román média beszámolt róla, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) plenáris ülése alkalmából Kövér László házelnök kezdeményezésére pénteken az Országgyűlés Hivatala a nemzeti szolidaritás jelképeként kitűzte a székely zászlót a Parlament Kossuth téri homlokzatára.

A román külügyi közlemény szerint "ez a viselkedés ellentétes azzal, amiben Románia és Magyarország külügyminisztere a közelmúltban megállapodott". A dokumentum szerint pénteken román kollégájának küldött levelében Martonyi János is megerősítette: a két miniszter közös fellépése nyugtató hatással volt a felmerült feszültségekre.

"A román kormány következetesen tartja magát ahhoz, hogy cselekedeteivel a kétoldalú stratégiai partnerséget szolgálja, és a magyar féltől is azt várja, hogy ugyanebben a szellemben cselekedjen" - olvasható közleményben. A kommüniké hozzáfűzi, hogy a román kormány továbbra is szigorúan alkalmazni fogja az ország törvényeit, beleértve a jelképek nyilvános használatára vonatkozókat is.

A Bukarestben kormányzó Szociálliberális Szövetséghez közel álló hírtelevíziók "Magyarország ismét semmibe veszi Romániát" címfelirattal, a nap híreként számoltak be arról, hogy a magyar parlament épületére kitűzték a székely zászlót.

Az Antena 3 hírtelevízió élő adásában Bogdan Aurescu román külügyi államtitkár pénteken azt mondta: a román diplomácia továbbra is tájékoztatja a fejleményekről európai partnereit.

"Nem értem, mi a célja ennek a zászlószámlálásnak - egy a parlamenten, kettő a prefektusi hivatalon, és így tovább - de mi továbbra is a stratégiai partnerség útján szeretnénk haladni, ha Budapest is ezt szeretné" - mondta a román külügyi államtitkár.

Aurescu hozzátette: román részről ő a társelnöke a magyar-román kisebbségi vegyes bizottságnak, amelynek 2011 óta nem sikerült tető alá hoznia a tervezett kisebbségvédelmi megállapodást.

"Sokkal fontosabb lenne ennek a megállapodásnak a megkötése, mint ez a nevetséges zászlóvita. Hiányosságok mutatkoznak a magyarországi románok anyanyelvű oktatásában, a román iskolák és kiadványok finanszírozásában: ezeket kellene inkább a magyar félnek megoldania" - mondta a román külügyi államtitkár.

Martonyi János bukaresti látogatásán személyesen vitatná meg a kérdést

Martonyi János külügyminiszter román kollégájának, Titus Corlateannak küldött levelében személyes találkozó időpontjára tett javaslatot, hogy egyebek mellett a székely zászló használatával kapcsolatban kialakult helyzetet is megvitassák. A román külügyminiszter még tavaly októberi magyarországi látogatásakor hívta meg Martonyi Jánost Bukarestbe. Most a külügyminiszter levélben fordult román kollégájához, hogy ezen bukaresti látogatás időpontját egyeztessék.

Martonyi János levelében kiemelte, hogy az Európai Tanács által múlt héten elfogadott többéves pénzügyi keretről szóló megállapodásban milyen fontos szerepet játszott a közép-európai szolidaritás.

A tárcavezető emellett kitért a határ menti együttműködési projektekre, valamint egy a román fél által fontosnak ítélt oktatási intézményre is, illetve felvetette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának az ügyét, valamint utalt arra, hogy a bizonyos kétnyelvűséggel és szabadjelkép-használattal kapcsolatban az utóbbi időben felmerült nehézségeket mindenképpen rendezni kell. Azt írta: hiszi, hogy a szilárd alapokon nyugvó magyar-román stratégiai partnerség alapján ezeket a kérdéseket a két fél rendezni tudja.