Az atomrobbantást ünneplik Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Tízezren ünnepelték az utcán a kísérleti atomrobbantás sikerét Phenjanban. Kim Dzsong Un nem volt ott, de a gombot állítólag ő nyomta meg.
Vágólapra másolva!

Tömegfelvonulással ünnepelték meg Észak-Koreában csütörtökön a két nappal korábban végrehajtott kísérleti atomrobbantást. Phenjan főterén tízezrek vettek részt az összejövetelen, amelynek szónokai egyértelmű sikernek minősítették a robbantást. Kim Dzsong Un, az ország első embere nem jelent meg az eseményen, de a főszónok, Kim Ki Nam, az országot kormányzó kommunista párt főtitkára azt hangoztatta, hogy a robbantás végrehajtása az első számú vezető megkérdőjelezhetetlen döntése volt. Hozzátette, hogy a robbantás önvédelmi célokat szolgált, válasz volt az Egyesült Államok ellenséges magatartására.

Katonák a phenjani Kim Ir Szen téren 2013. február 14-én, az ország harmadik kísérleti atomrobbantása alkalmából rendezett ünnepségen Forrás: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

A kedden végrehajtott atomkísérlet a harmadik volt Észak-Koreában, előzőleg 2006-ban és 2009-ben hajtott végre ilyet az ország. Washington szerint Észak-Korea célja az, hogy nukleáris robbanófejjel felszerelt interkontinentális rakétát fejlesszen ki, amellyel csapást mérhet az Egyesült Államokra.

A mostani kísérletet is széles körű nemzetközi bírálatok fogadták. Az ENSZ és Washington is egyértelművé tette, hogy lépésével Phenjan megsértette a világszervezet határozatait.

Amerika tudott a robbantásról

Az észak-koreai média egyértelmű sikerként számolt be a robbantásról. Dél-koreai szakértők azonban nem tudtak radioizotópot kimutatni a teszt után, így arról sem tudtak állást foglalni, milyen típusú anyagot használhattak.

A transzparensen olvasható felirat jelentése: "Melegen gratulálunk a sikeres harmadik kísérleti atomrobbantás alkalmából!" Forrás: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin

Az amerikai külügyminisztérium kedden közölte, hogy Észak-Korea előzetesen értesítette az Egyesült Államokat arról, mire készül. Victoria Nuland szóvivő elmondta: a phenjani kormány "informált minket a külügyminisztériumban arról, hogy nukleáris kísérletet szándékozik végrehajtani, de pontos időpontot nem adott".

Nuland nem közölt további részleteket Phenjan értesítéséről, csak annyit mondott, hogy ez a "szokásos csatornákon" keresztül történt meg. Az Egyesült Államok és Észak-Korea között nincsen diplomáciai kapcsolat, Észak-Korea azonban időnként a New York-i ENSZ-központon keresztül üzeneteket juttat el az amerikai kormánynak.

Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetők portréi Forrás: MTI/AP/Dzson Csol Dzsin