Az újszülött még csak térden csúszik, nem állt lábra

Al Kaida, Abdelmalek Droukdel, Abu Musab Abdul Wadud,
Vágólapra másolva!
Helyi mozgalmakra telepszenek rá, kormányellenes hadurakkal paktálnak le az al-Kaida vadhajtásai Észak-Afrikában. Maliban dokumentumok bizonyítják, hogy a helyi mozgalmak hátán próbáltak felkapaszkodni, Jement az egyik legfenyegetőbb hellyé változtatták, Szomáliában 20 éve a rendezés kerékkötői.
Vágólapra másolva!

Az észak-afrikai al-Kaida stratégiájáról lebbenti fel a fátylat az a dokumentum, amelyet a múlt héten találtak Mali egyik, korábban lázadók kezében lévő városában, Timbuktuban, a mali pénzügyminisztérium helyi hivatalának épületében. Aláírója Abu Muszab Abdul Vadud, más néven Abdulmalik Drukdel, a mali lázadás egyik vezetője.

A vezér arra figyelmezteti embereit, hogy diplomatikusak legyenek, és ne siessenek a saría törvénykezés bevezetésével. A hatrészes levélben arra kéri a szervezet tagjait, hogy legyenek kedvesek. "Az újszülött még csak első napjait éli, térden csúszik, még nem állt lábra. Ha tényleg azt akarjuk, hogy saját lábra álljon ebben az ugrásra készen álló ellenségekkel teli világban, könnyíteni kell a terhein, kézen kell fogni, és támogatni kell" - idézte az AP hírügynökség az iratot. Az nem derült ki, hogy a 43 éves, eredetileg matematikusnak készülő, de Afganisztánt is megjárt algériai vezér honnan írt, és pontosan kik voltak a címzettjei, de feltűnő, hogy mennyire kritikus az embereivel.

Megfulladhat a teher alatt

A Guardian brit lap szerint egyedülálló az irat, amelyben Vadud a miatt korholja harcosait, hogy túl erőszakosak. Drukdel szerint kapkodva vezették be a szigorú iszlám törvénykezést, "nem vettétek figyelembe a fokozatosság elvét, amelyet ilyen vallásilag műveletlen térségben követni kellene". Kritizálta a timbuktui világörökségi épületek pusztítását, elítélte, hogy megkövezték a házasságtörőket, és hogy "megakadályoztátok, hogy a nők szórakozni menjenek, a gyerekek játsszanak, és átkutattátok a lakosok házait. Nagyobb önuralomra lett volna szükségetek."

Forrás: AFP/Thomas Coex
Drukdel korholta túlbuzgó katonáit

"Minden hiba, ami ennek az újszülöttnek ebben a fontos életkorában történik, nagy tehertétel lesz. Minél nagyobb a hiba, annál nagyobb lesz a terhe, amit cipelnie kell, és a hibák alatt végül meg is fulladhat." Mathieu Guidere, a toulouse-i egyetem al-Kaidával foglalkozó kutatója szerint a szervezetről még soha nem került elő ilyen jellegű irat. A dokumentum megerősíti, hogy nem egységes a csoport, vita lehetett arról, hogyan hozzanak létre iszlám államot a térségben, és arról is, hogyan vezessék be a saríát.

Árulkodó iratok

Drukdel algériai lázadásban edzett csoportja, amely 2006-ban nyilvánította magát az al-Kaida részévé, 10 hónapja kaparintotta meg Mali északi részét, miután a szalafista Anszar Dín (A Hit Védelmezői) iszlamista csoport mögött állva összefogtak az évtizedek óta a független tuareg államért harcoló Azavad Felszabadító Nemzeti Mozgalommal. Az összefogás és a mali kormányzat meggyengülése révén hetek alatt megszerezték Észak-Malit, és tavaly április elején kikiáltották az Azavadnak nevezett független országot. A győzelem után azonban elárulták a tuaregeket, átvették az irányítást Timbuktu mellett Gaóban és Kidálban is. Elkezdték korbácsolni a nőket, amiért nem takarják el az arcukat, és levagdosni a tolvajlással gyanúsítottak kezét.

Egy másik, a brit Telegraph által egy szétbombázott - korábban az al-Kaida észak-afrikai szárnya (AQIM) által használt - timbuktui épület romjai között (ugyanott, ahonnan a fentebb idézett levél is előkerült) talált irat azt igazolja, hogy az észak-afrikai al-Kaida a befolyása alatt álló Anszar Dínen keresztül eleve arra készült, hogy a tuareg lázadókat kihasználva saját maga veszi át az irányítást. Az al-Kaida vezetőségének tavaly márciusi, 33. találkozójáról szóló töredékes dokumentum szerint az egyik al-kaidás vezető azt javasolja, "meg kell fontolnunk, hogy szükség lehet egy tervre, hogy miként irányítsuk a dzsihád tevékenységet ebben a kritikus pillanatban, és minden erőt céljaink elérése érdekében összpontosítsunk".

Meghátráltak, de kitartanak

Az AP által ismertetett levélből az is kiderül, a szervezet tisztában van vele, hogy a nemzetközi erőkkel nem bírna, és beavatkozás esetén visszavonulásra kényszerülhet sivatagi menedékeibe. "Mindezeket a fontos tényezőket számba véve nem szabad túl nagy kockázatot vállalnunk, vagy azt képzelnünk, hogy ez a projekt már egy stabil iszlám állam."

Nem is lett stabil, a nemzetközi - többek között EU-s - támogatást is élvező francia hadsereg a mali kormányerőkkel közösen januárban visszafoglalta a szélsőségesek által megszerzett városokat, igaz, a harcok távolabb folytatódnak. Félő, hogy a helyzet hasonlatossá válik azokhoz helyekhez, ahol már korábban megvetette a lábát a kormányzat gyengeségét kihasználó, a helyi ellenzéki, etnikai mozgalmakra rátelepedő al-Kaida.

Forrás: AFP
Az al-Sabaab fegyveresei egy szomáliai kiképzőtáborban

Ilyen Szomália. Itt már 1992-ben, az első polgárháború után megjelent a terrorszervezet, ekkor csak maroknyi kiképzővel, akik az egyik hadúrnak segítettek. Oszama bin Laden is beszélt arról egy régi interjújában, hogy elküldte embereit az afrikai országba, akik részt vettek több USA-ellenes akcióban is, például az emlékezetes első mogadishui csatában, amelyben 18 amerikai kommandós és helikopterpilóta vesztette életét 1993 októberében.

Lányokat hívtak harcba, de a melltartót üldözték

Az akkori szomáliai al-Kaida azonban már nem ugyanaz, mint a mai: a magát a globális terrorszervezet egyik fiókszervezeteként meghatározó al-Shabaab. Az al-Shabaab eredetileg a korábban az ország jelentős részét irányító iszlám bíróságok szövetségének ifjúsági tagozata volt, de anyaszervezetének 2006 során - hathatós etiópiai és eritreai közreműködéssel - bekövetkező alkonya után magához ragadta a kezdeményezést, és azóta is meghatározó szerepet játszik a több mint húsz éve működőképes kormány nélkül sodródó Szomáliában. Az iszlám bíróságoknak a főváros Mogadishuból való 2006-os kiszorítása és szétesése után a radikálisabb al-Shabaab vette át a kezdeményezést, és 2008-ra az elődjeinél is nagyobb területet tartott ellenőrzése alatt - szinte az egész déli országrészt.

Tavaly azzal vetették magukat észre, hogy egyik vezetőjük hajadon lányok részvételét javasolta a dzsihádban, arra biztatva a szülőket, hogy küldjék harcba őket a férfiak oldalán. Az AllAfrica blog egyik beszámolója szerint a szervezet haderejéhez különböző egységek tartoznak, így vannak csuklyások, aknatelepítők, öngyilkos robbantók és lefejezés-végrehajtók. Az általuk ellenőrzött területeken szigorú iszlám törvénykezést vezettek be, nem tartózkodva a szélsőséges megoldásoktól sem. Volt, hogy istenkáromló divatozásnak titulálták az arany- és ezüstfogakat, így akit ilyennel láttak meg az utcán, elfogták, és kitörték a fogait. Nem kímélték a melltartót viselő nőket sem, őket nyilvánosan korbácsolták meg. Olyan is volt, hogy tizenéves lányokat végeztek ki kémkedés vádjával.

Forrás: AFP/Stuart Price
Szomáliai kormánykatonák

Az al-Shabaab már gyengülőfélben van, a szomáliai (északról) és kenyai (délről) kormánycsapatok és az Afrikai Unió (AU) Szomáliába rendelt egységei 2011 óta szorongatják őket, de belső harcok, dezertálások is gyengítették a szervezetet. Tavaly decemberben visszaszereztek tőlük egy stratégiai fontosságú várost, Jowhart, a napokban pedig további hadműveletet indítottak, a település több elővárosát és a repülőteret is elfoglalták a szomáliai átmeneti kormány és az AU egységei. A kenyai hadsereg - szintén AU-mandátummal és a szomáliai erőkkel közösen - délről támadja őket, legutóbb a hétvégén vettek vissza tőlük egy Bulagudud nevű helyet, Kismayo kikötővárostól északra.

Rárepültek a drónok

Jemen is régóta az al-Kaida menedékhelye. A gyenge központi kormányzat, a törzseket irányító, a központi hatalmat semmibe vevő sejkek miatt stratégiailag fontos a terrorszervezetnek, amely a 2001. őszi merényletek utáni amerikai hadműveletek révén elvesztette afganisztáni bázisát. Már korábban, amikor a végéhez közeledett a mudzsahidek szovjetek elleni afganisztáni háborúja, felmerült, hogy a harcot Dél-Jemenben folytassák, amelyet akkor baloldali kormányzat irányított. Maga Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére is itt keresett állítólag feleséget magának.

A szervezet jemeni ága, vagy ahogy emlegetik, az arab-félszigeti al-Kaida az idők során egyre függetlenebbé vált az eredetitől, és mind komolyabb fenyegetésként tekintenek rá. Intő jel volt, hogy 2006-ban közel két tucat al-Kaida-tag - közöttük a USS Cole amerikai hadihajó elleni, 2000-es támadás elkövetői - szökött meg egy helyi börtönből egy 140 méteres föld alatti alagúton át. Jemen a 2000-es évek végére vált az al-Kaida legfőbb utánpótlási bázisává, és nem csak helyben igyekeznek érvényesíteni befolyásukat, a harcok a szomszédos Szaúd-Arábiába is átcsaptak, sőt az itteni al-Kaida egyelőre a többinél is komolyabb globális fenyegetést is jelent.

Ide vezettek például a 2009 karácsonyi detroiti alsónadrágos merényletkísérlet szálai, és itt készítették azokat a nyomtatóba rejtett pokolgépeket is, amelyeket még 2010 végén fedeztek fel két USA-ba tartó repülőgépen.

Forrás: AFP/SITE
Szaid al-Sihri a drónok egyik legutolsó áldozata

Az USA 2008 óta kiemelten segíti a jemeni kormány fellépését a terrorizmus ellen, 2009-ben a második legbőkezűbben támogatott ország volt ezen a téren. Jemen az USA sokat kritizált drónháborújának egyik fontos helyszíne, amit az is jelez, hogy Washingtonban nagyon hallgatnak arról, milyen körülmények között zajlik ez. Azért időnként kiderülnek részletek, például nemrég a Bing Mapsen kiszúrtak egy, a szaúdi sivatag közepén lévő elzárt légibázist, amely alig másfél év alatt nőtt ki a sivatagi homokból a jemeni határ közelében, és azt feltételezik róla, hogy innen indulnak a dróntámadások Jemenbe, és innen szállhatott fel az a gép is, amely végzett Anvar al-Avláki jemeni al-Kaida-vezérrel 2011 őszén.

Legutóbb január elején érkezett arról hír, hogy dróntámadásban életét vesztette a jemeni al-Kaida egyik vezetője, a második embernek tekintett egykori guantánamói rab, Szaid al-Sihri. A beszámolók szerint az őt szállító konvojt még decemberben lőtték ki drónokkal, és az al-Arabíja arab hírtelevízió a családhoz közel álló forrásokat idézve adta hírül, hogy al-Sihri kómába esett, majd januárban elhunyt. Al-Sihrinek ez volt a harmadik halálhíre. Már 2009-ben is felröppent, hogy megölték, majd 2012 szeptemberében is beszámolt róla a jemeni sajtó, hogy halálos támadás érte, de csak most erősítette meg a jemeni kormány a történteket. Igaz, a holttestét senki sem látta.