Konzervatív győzelem Cipruson

Vágólapra másolva!
A konzervatív ellenzéki párt jelöltje szerezte a legtöbb szavazatot a ciprusi elnökválasztáson, de a választást meg kell majd ismételni, mert senki nem szerezte meg a szavazatok több mint ötven százalékát.
Vágólapra másolva!

Nikosz Anasztasziadesz, a jelenlegi legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Demokratikus Tömörülés vezetője szerezte a legtöbb szavazatot a vasárnapi ciprusi elnökválasztáson, mivel azonban végül nem kapta meg a voksok több mint 50 százalékát, egy hét múlva második fordulóra kell az urnákhoz hívni a lakosságot. A csaknem végleges eredmények szerint Anasztasziadesz a szavazatok 45,4 százalékát mondhatja magáénak. Második lett - és szintén bekerült a második fordulóba - Sztavrosz Malasz volt egészségügyi miniszter, a kormányzó baloldali erő, a Ciprusi Nép Haladó Pártja támogatását élvező független jelölt, akire a választók 27,1 százaléka szavazott. A harmadik helyen a szociáldemokrata Jorgosz Lillikasz végzett 25 százalékkal.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint az 545 ezer választópolgár 82,4 százaléka járult az urnákhoz, ez valamivel alacsonyabb arány a 2008-as választásokon regisztráltnál, az akkor elérte a 89,6 százalékot. A délutáni urnazárás után azonnal közzétett exit poll eredménye 51,1 százalékos győzelmet jelzett a Demokratikus Tömörülés vezetője számára, mivel azonban az a fajta becslés 1,5 százalékos hibahatárral számol, senki nem tudhatta még biztosan, hogy az első forduló már elnöki székbe juttatja-e az első helyen végzettet.

A Reuters szerint a befektetők reménykedtek abban, hogy nem lesz szükség második fordulóra, mert Anasztasziadesz gyors elnöki posztra jutásával szerintük nagyobb eséllyel lehet visszarántani az ország gazdaságát a szakadék széléről. Sokan tartanak attól, hogy egy esetleges ciprusi államcsőd nyomán elmélyül az eurózóna válsága. Ennek elkerülésére a görög és a külföldi tőke egyaránt a 66 éves konzervatív politikusban látja a garanciát. Ő ugyanis ígéretet tett arra, hogy egy újabb, gyors gazdasági mentőcsomagról szóló megállapodást köt az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ciprusnak saját állítása szerint mintegy 17,5 milliárd euróra lenne szüksége, ebből tízmilliárd kellene a bankok megsegítésére.

Az eurózóna tagállamainak pénzügyminiszterei várhatóan márciusban döntenek a ciprusi bankszektornak nyújtandó mentőcsomagról. A ciprusi parlament 2011-ben jóváhagyott egy gazdasági megszorító csomagot a költségvetési hiány csökkentésének érdekében, ami azonban megbénította a gazdaságot. Tavaly a gazdaság teljesítménye 2,3 százalékkal negatív tartományba fordult.