Vágólapra másolva!
Megkezdődött Olaszországban a parlamenti választás vasárnap. A szavazók a második világháború utáni 62. kormány és a 17. parlament összetételéről határozhatnak, és 184 párt közül választhatnak.
Vágólapra másolva!

Olaszországban a hagyományosan magas részvétel további növelése érdekében két napig tart a szavazás. A 2008-as választáson a szavazásra jogosultak több mint 80 százaléka vett részt. Elemzők most alacsonyabb arányt várnak a politikából való kiábrándultság és a hét végére ígért rossz időjárás miatt.

A választáson induló pártok vezetői között hárman vannak a miniszterelnök-jelöltek: Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke és a centrumpárti koalíciót vezető Mario Monti.

A szombati La Repubblica baloldali napilap szerint minden elképzelhető: az is, hogy a PD biztos többséget szerez és az is, hogy annyira gyenge kormány alakul, hogy hamarosan ismét választások lesznek Olaszországban. A konzervatív Corriere della Sera azt hangsúlyozta, hogy akármi is történjék, ez volt a "régi" olasz pártokkal való utolsó választás. A katolikus L'Avvenire szerint eddig a politika hangoskodott, most vasárnaptól pedig a választó olaszoké a szó.

Az olasz választás esélyeseiről és tétjéről itt olvashat.