Vadászgép veszélyeztetett egy utasszállítót

Vágólapra másolva!
Veszélyesen megközelített egy orosz utasszállítót egy ismeretlen vadászrepülőgép Afganisztán légterében. Az orosz sajtó az afgánokra gyanakszik, nekik azonban nincsenek repülőik. 
Vágólapra másolva!

Az Interfax orosz hírügynökség orosz légügyi körökből szerzett információkra hivatkozva azt írta, az incidens kedden, közép-európai idő szerint délben történt az afgán főváros, Kabul térségében. Az orosz Nordwind légitársaságnak az indonéziai Bali szigetről Jekatyerinburga tartó járatát veszélyesen, mindössze harminc méternyire megközelítette egy harci repülő, amelynek azonban sem a felségjelzését nem látták, és típusát sem tudták a pilóták megállapítani.

forrás: Nordwind
Messziről felismerhetők az orosz légitársaság gépei

Az összeütközést elkerülték, a Boeing 767-es biztonságosan eljutott Jekatyerinburgba. Az Interfax szerint korábban az orosz sajtóban az terjedt el, hogy egy afgán vadászgép célba vette a Nordwind repülőgépét. A kabuli orosz nagykövetségen ugyanakkor nem tudtak arról, hogy egy afgán harci gép ezt kísérelte volna meg. Az afgán hadsereg ráadásul nem is rendelkezik vadászrepülőgépekkel.

Sztyepan Anyikejev sajtóattasé azt is hozzátette, hogy az ilyen magán-légitársaságok, mint a Nordwind nem a nagykövetségen, hanem az orosz és a nemzetközi légügyi hatóságon (Roszaviacija, illetve IATA) keresztül intézik az afganisztáni légtér használatát, az átrepülési engedélyeket. Anyikejev feltételezése szerint a Nordwindnek problémái akadhattak az engedély beszerzésekor, vagy csak egyszerűen hiba történt. Valószínűleg az Afganisztánban működő nemzetközi biztonsági erők egyik gépe közelíthette meg a Boeinget - mondta az orosz diplomata.