Rekordméretű aranyrögöt lelt egy ausztrál aranyásó

Vágólapra másolva!
Mintegy 70 millió forintot ér az a halfarok alakú hatalmas aranyrög, amelyet egy amatőr aranyásó talált spéci fémdetektorával egy ausztrál  lelőhelyen. A rendkívüli fogás a helyi aranykereskedő szerint újra lázba hozhatja a kincskeresőket, hiszen nincs nagyobb móka a világon, mint aranydarabokat kifordítani a földből.
Vágólapra másolva!

Hatalmas, öt és fél kilós aranyrögöt ásott ki Ausztrália délkeleti részén egy kincsek után kutató amatőr aranyásó - jelentette a BBC. A brit közszolgálati médium honlapja szerint a Melbourne közelében, Ballarat városánál talált rög rekordméretűnek számít, és akár újabb aranylázat is elindíthat a régóta ismert lelőhelyen.

A különös formájú, halfarokra emlékeztető tömör aranyrög megtalálója nem fedte fel a nevét, de az interneten videót tett közzé a kincsről. Az aranydarabot állítólag egy rendkívül kifinomult, kézi fémdetektorral fedezte fel, amellyel az átlagnál mélyebben is érzékelni tudta a fémeket a földben. A rög egy kincskeresők által már többször átkutatott területről került elő, mindössze 60 centiméterre a felszín alatt.


Videó a rendkívüli aranyrögről

Az aranyrög értéke a becslések szerint akár 300 000 ausztrál dollár (mintegy 70 millió forint) is lehet. Súlya és az arany jelenlegi ára alapján 283 000 dollárt érne, de mivel az ilyen nagy, egy tömbben megtalált természetes aranyrögök rendkívül ritkák, valószínűleg jóval többet is megadnának érte a gyűjtők.

Cordell Kent, a Ballarat lelőhelyein talált aranyrögök kereskedelmével foglalkozó Mining Exchange Gold Shop tulajdonosa szerint a környéken ez az eddig talált legnagyobb aranydarab. "Két évtizede ások aranyat, és árulom itt az aranyrögöket, de nem emlékszem, mikor találtak itt utoljára 100 unciánál (2,8 kg) nagyobbat" - mondta a BBC-nek. A szakértő szerint a rög ásványtani szempontból is nagyon jelentős felfedezés, különösen azért, mert Ballaratban 162 éve kezdődött az aranyláz, és a lelőhely még több mint másfél évszázad bányászat után is ilyen kincseket ad.

A kereskedő, aki kapcsolatban áll a kincs megtalálójával, azt mondta, hogy az aranyrög vízszintesen lapult a földben, a fémdetektor pedig olyan hangosan jelzett, mint ha egy kocsi elásott motorháztetejére bukkantak volna. A szerencsés aranyásó korábban csak kisebb kincseket talált a környéken, és Kent szerint már nagyon megérdemelt egy nagyobb fogást.

A kereskedő szerint ráadásul a lelet jó hatással lehet a környék forgalmára is. "Nincs kétségem, hogy nagyon sok embert hoz majd újra lázba a helyi aranymező" - mondta. "Ez a kincs ugyanis reményt ad az embereknek. És nincs is ahhoz fogható, mint amikor az ember gyakorlatilag pénzt ás ki a földből, ez igazán jó móka" - tette hozzá.