Másodszor is felesküdött Obama

Vágólapra másolva!
Megkezdte második ciklusát az Egyesült Államok 44-ik elnöke, Barack Obama, miután Washigtonban hatalmas tömeg előtt is letette elnöki esküjét, amit hivatalosan már szűk körben vasárnap megtett. 
Vágólapra másolva!

Obama második ciklusának beiktatására több mint 600 ezer ember látogatott el az amerikai főváros központjában található National Mallra. A Lincoln emlékmű és a Capitolium épülete között elterülő hatalmas park szinte teljesen megtelt az érdeklődőkkel, de a tudósítások szerint közel sem voltak annyian, mint amennyien négy éve.

A ceremóniát Chuck Schumer szenátor, a beiktatási bizottság elnöke nyitotta meg, majd Myrlie Evers-Williams, Medgar Evers emberi jogi aktivista özvegye mondta el a beiktatási áldást. Ő volt az első nő, aki ilyet mondott, és ő az első olyasvalaki is, aki nem visel egyházi tisztséget. Az áldás után a brooklyni Tabernacle Kórus énekelte el a Battle Hymn of the Republic című dalt, majd az amerikai legfelsőbb bíróság első spanyolajkú tagja, Sonia Sotomayor eskette fel Joe Bident az alelnöki tisztségre.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
A képre kattintva galéria nyílik Obama beiktatási ünnepségéről!

Az elnök beiktatása előtt James Taylor egy szál gitárral énekelte el az America The Beautiful című hazafias dalt, az eskütételen pedig az elnök felesége tartotta Obamának az amerikai alkotmányt. Az eskü szövegét a legfelsőbb bíróság elnöke olvasta elő, majd miután Obama letette az esküt, ágyúdörgésekkel és fanfárral tisztelegtek a régi-új elnöknek.

Az elnök hivatalosan már vasárnap felesküdött szűk körben, mert az elnök ciklusa mindig január 20-án délben jár le, viszont ha ez vasárnapra esik, akkor egy nappal később tartják a beiktatási ünnepséget együtt az ünnepélyes eskütétellel.