Németország támogatja a mali intervenciót

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia mellett a németek is kiállnak a franciák mellett. Az iszlamisták támadásba lendültek.
Vágólapra másolva!

Németország is támogatja a Maliban végrehajtott francia katonai intervenciót, harci alakulatokkal azonban nem vesz részt abban. Erről Guido Westerwelle külügyminiszter tájékoztatta telefonon hétfő este francia kollégáját, Laurent Fabiust.

A ZDF-nek Westerwelle azt mondta, hogy hazája humanitárius, orvosi, továbbá politikai támogatást ígér az iszlamisták elleni hadművelethez Maliban, amely mellett Párizs szerint az egész nemzetközi közösség szinte egyöntetűen kiáll. Egy nappal korábban a brit kormány jelentette be, hogy légi logisztikai segítséget nyújt Franciaországnak a Maliban zajló hadműveleteihez. London szárazföldi harcoló alakulatokat azonban nem küld az afrikai országba.

Közben szemtanúk szerint kivonultak Mali általuk ellenőrzött északi részének nagyvárosaiból az iszlamista fegyveresek, akiket a múlt hét vége óta a francia légierő légicsapásokkal támad. Egy szóvivőjük ugyanakkor arról beszélt, hogy csak taktikai jellegű visszavonulásról van szó.

Mali nyugati részében viszont az iszlamisták támadásba lendültek, és - mint már korábban kiderült - a kormányhadsereggel folytatott harcok után elfoglalták a Bamakótól 400 kilométerre található Diabali települést.

Elefántcsontparti információk szerint hétfőn beszámoltak arról, hogy az ország és Mali határát francia harckocsik oszlopa lépte át. A tankok az elefántcsontparti ENSZ-erőt segítő francia csapatokhoz tartoznak, közülük mintegy 30 jármű érkezett Maliba.

Az ENSZ egy szóvivője hétfőn azt közölte, hogy a harcok kiújulása miatt újabb 30 ezer ember menekült el Maliból. Ezek többsége. Mauritániába ment át, míg más szomszédos országokból - elsősorban Burkina Fasóból és Nigerből - nem jelentettek nagyobb menekültáradatot. Tavaly március óta mintegy 230 ezer ember kényszerült lakhelyének elhagyására Maliban a harcok miatt - mondta el Eduardo del Buey, az ENSZ egyik szóvivője.