Külföldi katonákat küldhetnek az algériai túszokért

Vágólapra másolva!
Tizenöt külföldi állampolgárnak sikerült megszöknie az algériai túszejtők fogságából - jelentette csütörtökön hivatalos forrásokra hivatkozva az an-Nahar algériai televízió. Az amerikai és a francia kormánnyal tárgyal az algériai kabinet egy esetleges nemzetközi erő bevetéséről az ország belsejében túszul ejtett külföldiek kiszabadításában. A túszejtő muszlim fegyveresek a Maliban zajló francia hadműveletek beszüntetését követelik.
Vágólapra másolva!

A 15 megszökött túsz közül ketten franciák - mondta el Ánísz Rahmáni, a tv-csatorna igazgatója. Algériai kormányzati forrásból ugyanakkor azt közölték, hogy a jelenlegi helyzetben lehetetlen megerősíteni a 15 túsz kiszabadulásáról szóló információt.

Az algíri kormány tárgyal az amerikaival és a franciával arról, hogy vajon egy nemzetközi erő tudna-e segíteni az Algériában túszul ejtett külföldiek kiszabadításában - közölte csütörtökön egy meg nem nevezett algériai biztonsági forrás. Iszlamista fegyveresek az észak-afrikai országban szerdán túszul ejtettek több mint 40 külföldi szakembert, kettőt pedig megöltek.

Forrás: AFP/Kjetil Alsvik
A norvég Statoil gáztelepe, ahol a túszejtés történt

Az algériai hatóságok már kapcsolatba léptek több olyan tuareg törzsi vezetővel is, akinek feltehetőleg szoros kapcsolata van a túszejtőkkel, és segíthetnek a válság megoldásában.

A túszejtők azt állítják, 41 külföldit tartanak fogva, köztük hét amerikait. Különböző hírforrások szerint a foglyok között vannak japán, norvég, francia, brit, ír, Fülöp-szigeteki és malajziai állampolgárok is. Az iszlamisták a Maliban zajló francia katonai intervenció beszüntetését követelik.