Halálra ítélték a drogcsempész nagymamát

Vágólapra másolva!
Az indonéz hatóságok halálbüntetésre ítélték azt a brit nagymamát, aki korábban közel öt kilogrammnyi kokaint próbált becsempészni az országba.
Vágólapra másolva!

Az 56 éves nő kézipoggyászában próbált közel öt kilogrammnyi drogot becsempészni az országba még tavaly májusban. Szakértői becslések szerint a táskában lévő kokain mintegy 2,6 millió dollárt, vagyis több mint félmilliárd forintnak megfelelő összeget ér.

Az ügyében eljáró bali bíróságon a védők 15 éves szabadságvesztést kértek a nőnek, de a bírói panel végül szigorúbb büntetést hozott és halálbüntetést szabott ki a brit nagymamára. A brit külügyminisztérium a CNN amerikai hírcsatornának megerősítette az eset létezését, de nem kommentálta azt. A tévécsatornának eljuttatott közlemény szerint a brit kormány helyi konzulja minden támogatást megad a bajba jutott nőnek, de a halálbüntetés minden formáját elfogadhatatlannak tartják.

A legnépszerűbb muszlim országnak számító Indonéziában rendkívül szigorúan szankcionálják a drogcsempészetet. Ugyanakkor a brit Reprieve nevű jogvédő szervezet szerint a Bali szigetén elfogott brit nő könnyen befolyásolható személyiség, aki csak azért ment bele a drogcsempészésbe, mert megfenyegették, hogy családjának életére törnek, ha nem működik közre az akcióban. A szervezet azt is problémásnak tartja, hogy a drogcsempész brit nagymamát tolmács nélkül hallgatták ki, és tíz napon át nem biztosítottak neki jogi képviseletet sem az indonéz rendőrök, és a helyi nagykövetséggel sem vehette fel a kapcsolatot.