Komplikációk súlyosbítják Chávez rákját

Vágólapra másolva!
Újabb komplikációk léptek fel a december 11-i műtétje után légúti fertőzéssel sújtott Hugo Chávez venezuelai elnöknél - jelentette be Nicolas Maduro alelnök vasárnap. Az állapota súlyos, az alelnök szerint "törékeny".
Vágólapra másolva!

A venezuelai alelnök azt követően nyilatkozott a televízióban, hogy Havannában látogatást tett a kórházban fekvő államfőnél. Maduro reményét fejezte ki, hogy "fizikai és szellemi erejének köszönhetően Chávez szembeszáll ezzel a nehéz helyzettel", ugyanakkor éreztette, hogy az elnök állapota súlyos.

Az 58 éves Chávez december 11-én sikeres műtéten esett át, a negyediken, amióta 2011 júniusában daganatos betegséget fedeztek fel nála a medence tájékán. Rögtön ezután kapta a felső légúti fertőzést, amely lelassította felépülését. A mostani komplikációk mibenlétét Maduro nem részletezte, de azt mondta, hogy Chávez állapota "törékeny".

Forrás: EPA
Chávez régóta nem tud így dolgozni a betegsége miatt

Maduro - akit Chávez utódjául jelölt arra az esetre, ha egészségi okok miatt távoznia kellene a hatalomból - jelezte azt is, hogy a következő órákban Havannában marad az elnök és családja mellett.

Műtétje óta Chávez nem mutatkozott és nem szólalt meg nyilvánosan. Karácsonykor mindazonáltal alelnöke felolvasta azt az üzenetét, amelyben egyebek között azt kérte, hogy a hadsereg "ügyeljen tovább a nemzet egységére".

Már korábban kétségessé vált, hogy az államfő haza tud-e utazni január 10-i beiktatásáig, harmadik hatéves elnöki mandátumának kezdetéig. Az 1999 óta hatalmon lévő politikus fölényes győzelmet aratott az október közepén rendezett elnökválasztáson.