XVI. Benedek: Gyógyír kell az elkerülhetetlen sebekre

Vágólapra másolva!
A pápa a közönyösség miatt sajnálkozott szilveszteri beszédében, a távozó kínai államfő azt ígérte, folytatják a gazdasági átalakítást, Putyin orosz államfő pedig arról beszélt, hogy egységben könnyebb elérni a fejlődést.
Vágólapra másolva!

VI. Benedek pápa hétfőn a Szent Péter-bazilikában esti ájtatosságon arra szólította fel a híveket, hogy találjanak "gyógyírt a mindennapok okozta elkerülhetetlen sebekre".

A katolikus egyházfő az év utolsó napján amiatt sajnálkozott, hogy az életstílusokat gyakran az individualizmus és az etikai relativizmus határozza meg, s egy olyan kultúra, amely "gyakran közönyösnek mutatkozik Isten iránt."

Kínában Hu Csin-tao leköszönő államfő azt mondta, hogy országa az újévben is kitart a reformok és a nyitottság mellett. Kína "folytatni fogja gazdasági modelljének átalakítását, a haladás útján marad, s eközben megőrzi a stabilitást" - tette hozzá újévi köszöntőjében. Pekingben az újév beköszöntekor megkondították a Nagy Harangot az ugyanezt a nevet viselő templomban. Kínában nincsenek időzónák, a hatalmas országban egyszerre ünnepelték az új évet.

Vlagyimir Putyin orosz államfő újévi köszöntőjében országa egysége érdekében emelt szót. Oroszország "fejlődése és sorsa lelkesedésünktől, munkánktól, egységünktől és felelősségtudatunktól függ" - mondta Putyin hétfői beszédében. Az oroszok csak együtt tudnak előrehaladni, egy "sikeres, erős államot" és egy "korszerű, virágzó és szabad társadalmat" építeni. Amikor Putyin bejelentette, hogy harmadszor is indul az elnökválasztáson, és különösen a 2011-es parlamenti választások állítólagos csalásai után, főleg Moszkvában addig páratlan, több százezres tömegtiltakozások, tüntetések szerveződtek. Bár ilyen nagy tömegek az újraválasztást követően nem mentek ki az utcákra, a fővárosban és Szentpéterváron újra és újra tüntetnek Putyin ellen.