Elmeszelték a gazdagok 75%-os adóját

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenesnek nyilvánították a 75 százalékos személyi jövedelemadót. A szocialisták ragaszkodnak az adóhoz, ezért áttdolgozzák a törvényt.
Vágólapra másolva!

A francia Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a szocialisták által bevezetett 75 százalékos személyi jövedelemadót. A vagyonosok adójának emelése a szocialista Francois Hollande elnök egyik szimbolikus politikai döntése volt, amelyet a szeptemberben elfogadott 2013-as költségvetésbe építettek bele - írja a BBC.

Az Alkotmánybíróság szombati határozatában azt mondta ki, hogy az új adókulcs nem felel meg az egyenlő közteherviselés elvének, és nem kellően szabályosak a kiszámításához megszabott előírások sem. A személyi-jövedelemadó más formáival szemben itt egyénekre és nem háztartásokra számolták ki az adó mértékét. Például, ha egy háztartás egyik tagja több mint 1 millió eurót keres, akkor a 75 százalékos kulccsal kellene adóznia, míg ha egy kéttagú háztartás tagjai egyenként keresnek mondjuk 900 ezer eurót, akkor egyiküknek sem kellene fizetnie ilyen magas mértékű adót.

A francia kormány a döntés után úgy nyilatkozott, hogy átdolgozzák az adó szabályait, hogy 2013-ra ismét bevezethessék - immár az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően. Jean-Marc Ayrault, miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését, és egy olyan új rendszert alkotnak, ami megfelel a határozatban foglalt elveknek.

Franciaországban óriási vitákat váltott ki az igazságtalannak tartott adóemelés. Gerard Depardieu, színész például nemrég bejelentette, hogy Belgiumba vándorol, hogy elkerülje az adófizetést, de más magas fizetésű emberekről is elterjedt, hogy Londonba vagy más szomszédos ország nagyvárosaiba költöznének.