Putyin nem adja az orosz gyerekeket Amerikának

Vágólapra másolva!
Putyin aláírta az orosz gyerekek amerikai örökbefogadását tiltó törvényt, amivel tovább súlyosbítja az elmérgesedett orosz-amerikai kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely egyebek között megtiltja amerikai állampolgároknak orosz gyerekek örökbefogadását, és amelyet Moszkva válasznak szánt az úgynevezett Magnyitszkij-záradékra.

Az amerikai jogszabály egyes oroszokat büntetne, akik washingtoni megítélés szerint megsértették az emberi jogokat. Elnevezését Szergej Magnyitszkij jogászról kapta. Magnyitszkij, a Hermitage Capital amerikai befektetési alap ügyvédje máig tisztázatlan körülmények között halt meg 2009-ben vizsgálati fogságban Oroszországban. A férfit nagy összegű adócsalásban való közreműködéssel vádolták, miközben ő korrupcióval vádolt magas beosztású rendőröket.

Az amerikai intézkedés elsősorban a Magnyitszkij-ügyben szerepet játszó személyeket érintené. Az orosz válasz, a Gyima Jakovlev-törvény 2013. január 1-jén lép életbe, és minden bizonnyal tovább terheli az amerikai-orosz kapcsolatokat. Gyima Jakovlev Amerikában örökbe fogadott orosz kisfiú volt, akit nagy hőségben a lezárt autóban hagytak, és megfulladt. A mostohaapát az amerikai bíróság nem találta vétkesnek.

Az orosz gyerekek amerikai örökbefogadásán kívül a jogszabály törvényen kívül helyez olyan nem kormányzati szervezeteket, amelyek amerikai pénzügyi támogatásban részesülnek, továbbá tiltja azoknak az amerikai állampolgároknak a beutazását, és befagyasztja oroszországi számláikat, akik moszkvai megítélés szerint orosz állampolgárokat érintő bűncselekményekben, orosz állampolgárok elrablásában és törvénytelen fogva tartásában, valamint alaptalan elítélésében vétkesnek minősülnek. A tiltólistára kerülő személyek névsorát az orosz külügyminisztérium állítja majd össze, de annak összetételére a törvényhozás mindkét háza, az orosz emberi jogi biztos, a politikai pártok és az államhatalom képviselői is javaslatot tehetnek.

Kreml-barát törvényhozók a Gyima Jakovlev-törvényt eredetileg a Magnyitszkij-záradék mintájára, arra adott szimmetrikus válaszként gondolták el. A Magnyitszkij-záradék értelmében az amerikai hatóságok a vízumot is megtagadhatják mindazoktól, akik szerintük megsértik az emberi jogokat Oroszországban, és befagyaszthatják kintlévőségeiket.

Az örökbefogadásra és a nonprofit szervezetekre vonatkozó korlátozásokat később fűzték a törvényhez Moszkvában, túllépve a "szemet szemért" elvén, tovább bonyolítva az amerikai-orosz viszonyt, amely már amúgy is feszült volt a szíriai válság és más ügyek miatt.