Adományokra hajtott az iskolai vérengzéssel visszaélő csaló

Vágólapra másolva!
A december közepi amerikai iskolai vérengzés egyik áldozata hozzátartozójának hazudta magát egy New York-i nő, így csalt ki pénzt több emberből. Az FBI csapott le rá, csalással és a hatóságok félrevezetésével vádolják.
Vágólapra másolva!

A Facebookon, telefonon és SMS-ekben próbált adományokat szerezni egy állítólagos temetkezési alapba egy New York-i nő, aki ellen az FBI indított eljárást csalás és a hatóságok félrevezetésének gyanújával. A 37 éves nő a december 12-én, az USA Connecticut államában történt iskolai vérengzés egyik áldozata hozzátartozójának - nagynénjének - hazudta magát, és így próbált pénzt szerezni az adományozóktól az FBI szerint.

A connecticuti Newtownban a 20 éves Adam Lanza tizenkét kislányt, nyolc fiút és hat felnőtt nőt ölt meg egy általános iskolában, mielőtt magával is végzett december 14-én pénteken (az ámokfutásról szóló cikkeinket itt találja).

A nőt letartóztatták, majd előzetes meghallgatása után egy connecticuti bíróság 50 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábra bocsátotta. A nő a nyomozóknak azt állította, nem tudott arról, hogy valakik adományszerzésre használják a Facebook-fiókját.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
Az áldozatokért gyújtott mécsesek a helyszínen

Az FBI szerint viszont a nő nem csak a Facebookon tette közzé, hogy "fivéremmel és családjainkkal közösen létrehoztunk egy temetkezési alapot, amelyre bárki befizethet adományt", de egy adományozónak küldött SMS-ben azt állította, hogy az egyik áldozat hozzátartozója. Egy másikkal folytatott telefonbeszélgetésben pedig azt mondta, hogy ellátogatott a Sandy Hook-i általános iskolába (ahol a vérengzés történt), hogy azonosítsa az unokahúgát.

Azt nem tudni, hogy hányan, és milyen összegben fizettek pénzt az adományalapba, de a hatóságok szerint minden befizetést visszatérítettek. A hatályos jogszabályok szerint a nő akár öt év börtönt is kaphat a csalásért - jelentette a BBC brit közszolgálati adó internetes híroldala.