Ingyen óvszerrel védik a nemi betegségtől a philadelphiai iskolásokat

Vágólapra másolva!
Ingyen óvszerautomatát állítanak fel az amerikai Philadelphia gimnáziumainak egy részében, miután egy vizsgálat kiderítette: az iskolások öt százaléka szexuális úton terjedő betegségekkel - köztük a HIV-vírussal - fertőzött.
Vágólapra másolva!

Szexuális úton terjedő betegségekre tesztelték a philadelphiai gimnáziumokban tanuló diákokat a közelmúltban, és megdöbbentő adatokat kaptak: a gimnazisták öt százaléka (130 ezer gyerekből 6500) fertőzött volt, többek között a HIV-vírussal - írja a Gawker.com. A magazin szerint emiatt a legrosszabb adatokat produkáló 22 gimnáziumban kondomautomatákat helyez el a város.

Az iskolások így ingyen jutnak majd óvszerhez, kivéve, ha a szülők ezt nyilatkozatban tiltják meg nekik - amennyiben ellenzik az óvszer használatát. A konfliktust a szülőkkel a hatóságok készek felvállalni. Az sem zavarja őket, hogy a kondomok egy részét valószínűleg nem rendeltetésszerűen használják majd a gyerekek, hanem például vízbombát készítenek belőlük.

Az intézkedéstől azt remélik, hogy sikerül megfékezni a szexuális úton terjedő betegségek szinte járványszerű terjedését az iskolások körében. "Kötelességünk ezt megtenni, hogy egészségesek maradjanak a diákjaink" - nyilatkozta Fernando Gallard kerületi oktatásügyi szóvivő.

Michael Nutter, a város polgármestere is támogatja az óvszerautomaták elhelyezését. "Tény, hogy az iskolások, attól függetlenül, hogy a felnőttek erről mit gondolnak, élnek szexuális életet. Lehet vitatkozni arról, hogy van-e helye a szexnek a tizenévesek életében, de emellett gondoskodnunk kell arról, hogy ha szexuálisan aktívak, akkor azt biztonsággal tegyék" - fogalmazott.