Kirúgták Irán egyetlen női miniszterét

Vágólapra másolva!
Az Iráni Iszlám Köztársaság 30 éves történetében csupán egyetlen nő jutott el a miniszteri tisztségig. Most őt is menesztették, miután összekülönbözött a gyógyszerárakon az ország elnökével.
Vágólapra másolva!

Menesztették az iráni kormányból az ország első és egyetlen női miniszterét - írja a BBC. Marzijeh Vahid Dasztjerdi, az eddigi egészségügyi miniszter az után volt kénytelen távozni, hogy nézeteltérése támadt az iráni elnökkel a gyógyszerek állami támogatása miatt. A miniszter azért szólalt fel az utóbbi időben, mert az Iránt sújtó nemzetközi szankciók miatt tárcája nem tudta lebonyolítani a szükséges nemzetközi gyógyszerbeszerzéseket.

A politikus a közelmúltban azzal érvelt, hogy az Iránt sújtó szankciók miatt a külföldi valuták drágulni fognak, és emiatt a külföldről vásárolt gyógyszerek ára is emelkedni fog. A nő több pénzt kért Mahmúd Ahmadinezsád elnöktől a gyógyszerkasszára, ő azonban félresöpörte ezt, és közölte: elegendő forrás áll rendelkezésre az egészségügyi minisztériumnál.

A miniszter kirúgásáról az iráni állami televízió is beszámolt, de az okát nem jelölte meg. Az elnökkel való konfliktust iráni hivatalos források nem kötötték össze a politikus menesztésével, de külföldi elemzők szerint egyértelmű az összefüggés.