Sikkasztással gyanúsítanak egy orosz ellenzékit

Vágólapra másolva!
Az egyik legismertebb orosz ellenzékit, Alekszej Navalnij már a harmadik bűncselekménnyel gyanúsították meg, a szövetségi nyomozóhivatal szerint 700 millió forintnyi rubelt sikkasztott.
Vágólapra másolva!

Újabb, immár a harmadik bűncselekménnyel gyanúsították meg hétfőn Alekszej Navalnij orosz ellenzékit. Vlagyimir Markin, a szövetségi nyomozóhivatal szóvivője közölte, hogy azért kezdtek nyomozást, mert gyanújuk szerint a Navalnij tulajdonában lévő, Allekt nevű cég elsikkasztotta a Jobboldali Erők Szövetsége nevű pártszövetség pénzét még 2007-ben.

A Szövetségi Nyomozó Bizottság szerint a korrupció elleni küzdelméről ismertté vált orosz ügyvéd-blogger cége a pártszövetséggel reklámszolgáltatásokról kötött szerződésből befolyt összeget, mintegy 100 millió rubelt (700 millió forintot) nem létező cégek számlájára utalt át. A szerződés teljesítéséről pedig mind a mai napig nem mutattak be egyetlen dokumentumot sem.

Alekszej Navalnij az Interfax hírügynökségnek jogi szempontból abszurdnak nevezte az ügyet és kijelentette, hogy nincs szándékában elhagyni Oroszországot, mivel biztos az igazában. Nyikita Bjelih, a Jobboldali Erők Szövetségének volt vezetője, jelenleg a Kirovi terület kormányzója szóvivője útján tudatta, hogy továbbra sincs információjuk arról, hogy az Allekt cég szerződést szegett volna.

A szövetségi nyomozóhatóság alig két hete ötvenöt millió rubel elsikkasztásával vádolta meg az ismert orosz ellenzéki politikust és bátyját, Oleg Navalnijt. Az ellenzéki ügyvéd-blogger gyanúsítottként szerepel a Kirovlesz cégnél történt állítólagos sikkasztás ügyében is. A 36 éves Alekszej Navalnij aktívan kivette részét a tavaly decemberi parlamenti választást és az idei, márciusban tartott elnökválasztást követő tiltakozó tüntetések szervezéséből.