Fegyverkeznek az izraeli emberek

Vágólapra másolva!
Egyre több izraeli vesz fegyvert, habár viszonylag könnyen lehet legálisan lőfegyverhez jutni, sokan illegálisan szerzik be. A kereskedők sokszor palesztin biztonsági erőktől szerzik az árut.
Vágólapra másolva!

Növekszik a fegyverrel rendelkezők száma Izraelben. Az izraeli belügyminisztérium szerint a mintegy 8 milliós Izraelben hivatalosan 300 ezer ember, közülük 170 ezer magánszemély és további 130 ezer biztonsági alkalmazott rendelkezik fegyverrel.

A hivatalos fegyverbirtokláshoz erkölcsi bizonyítvány szükséges, valamint orvosi igazolás a józan ítélőképességről. Feltétel továbbá a 21. életév betöltése és legalább három évig tartó folyamatos izraeli helyben lakás. A magánhasználatú fegyverek többsége Ciszjordániában a telepeseknél található. A helyi törvények szerint - a feltételek teljesülése esetén - automatikusan fegyverhez juthatnak a biztonságiak és a hadsereg főtisztjei. Az otthoni fegyvertartáshoz felelősséget kell vállalni a biztonságos körülményekért, például a gyermekek előli elzárásért.

Az egyik televíziós csatorna beszámolója szerint törvényesen birtokolt munkahelyi fegyverükkel az utóbbi években 29 családtagjukat ölték meg fegyveres őrök. Nagy botrányt okozott egy 2009-es baleset, amikor egy 13 éves gyermek az apja rosszul őrzött, üresnek hitt revolverével megölte osztálytársát.

A Háárec című újság szerint nemcsak hivatalosan, hanem illegálisan is viszonylag egyszerűen lehet fegyverhez jutni Izraelben. Az üzlet közvetítők segítségével zajlik, a vevőknek nincs tényleges kapcsolata az eladókkal. A közvetítőknek garantálniuk kell, hogy a vásárló nem a rendőrség embere, és nem juttatja a hatóságok kezére az eladót. Az arab falvakban egyszerűbb az ügylet lebonyolítása, a zsidó településeken tovább tart az illegális fegyverek beszerzése - írja a Háárec.

Az izraeli rendőrség adatai szerint 2011-ben 1060 lövés dördült el illegális fegyverekből, de ez csak az ismert esetek száma. Tavaly 2650 bűnügyi aktát nyitottak engedély nélküli fegyvertartás miatt, amelyekből 800 vádirat született.

Idén a lap szakértői szerint az internetnek is köszönhetően tovább nőtt az illegális fegyvereladás, amely már aggasztó mérteket ölt. Az áru egy részét a hivatalosan birtokolt fegyverek elrablásával szerzik be, és laktanyákba is betörnek értük.

Az izraeli illegális fegyverkereskedők arzenáljuk egy részét Ciszjordániából, a palesztin biztonsági erőktől szerzik, más részét Jordániából és Egyiptomból csempészik, de légi úton is érkeznek illegális fegyverek, legutóbb például Törökországból.