Kegyelmet adott a pápa az áruló komornyiknak

Vágólapra másolva!
XVI. Benedek kegyelmet adott Paolo Gabrielének, a lopásért 18 hónap börtönre ítélt pápai komornyiknak - közölte szombaton a szentszéki államtitkárság. A komornyik már el is hagyta a börtönt, hazatért családjához, és soha többet nem élhet a Vatikánban.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek szombaton felkereste Paolo Gabrielét, a lopásért 18 hónap börtönre ítélt pápai komornyikot. A pápa a vatikáni fogdában személyesen közölte vele, hogy elfogadta kegyelmi kérvényét. Gabriele már elhagyta vatikáni celláját, és hazatért családjához.

A vatikáni bíróságazért ítélte el XVI. Benedek volt komornyikját, mert nagy mennyiségű bizalmas dokumentumot, továbbá leveleket tulajdonított el a pápai lakosztályból, és azok jelentős részét a sajtó rendelkezésére bocsátotta. A szóban forgó dokumentumok - értesülések szerint - a többi között az egyházi vezetésben dúló állítólagos hatalmi harcokról, a Vatikán bankjának feltételezett pénzmosási ügyleteiről, továbbá a pápa ellen tervezett összeesküvésről szóltak. Az egykori komornyikot májusban tartóztatták le.

Az egyházfő kegyelemben részesítette a bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásáért elítélt Claudio Sciarpellettit, a szentszéki államtitkárság volt informatikusát is. Az informatikus, akit két hónap felfüggesztett börtönre ítéltek, továbbra is a Vatikánban dolgozik, csak a szentszéki államtitkárságról a statisztikai hivatalba helyezték át.

A pápai kegyelem "jó hírrel zárta a Vatileaks szomorú ügyét" - fogalmazott Federico Lombardi atya, szentszéki szóvivő. Hozzátette, hogy Gabriele nem dolgozhat és nem élhet többet a Vatikánban. "Mivel azonban megbánta bűneit, a Vatikán lehetőséget kíván adni neki, hogy nyugalomban tudja folytatni családi életét" - mondta Lombardi. Az olasz sajtó szerint ez azt jelenti, hogy Gabriele egy Vatikánon kívüli római egyházi intézményben fog új munkát kapni.