John Kerry lesz az új amerikai külügyminiszter

Vágólapra másolva!
John Kerryt nevezi ki új amerikai külügyminiszternek Barack Obama amerikai elnök. A volt szenátor és elnökjelölt Hillary Clintont váltja a poszton.
Vágólapra másolva!

Magukat megnevezni nem kívánó kormányzati tisztségviselők elmondták a hírügynökségeknek, hogy Obama még a nap folyamán hivatalos nyilatkozatban ismerteti Kerry jelölését.

A tekintélyes demokratapárti szenátor, a szenátus külügyi bizottságának jelenlegi elnöke a külügyminiszteri posztról leköszönő Hillary Clinton helyébe lép. Clinton már korábban jelezte, hogy januártól nem kívánja folytatni miniszteri tevékenységét.

John Forbes Kerry 1943. december 11-én született, az amerikai szenátus Massachusetts államból delegált tagja. A Demokrata Párt jelöltjeként vereséget szenvedett a 2004-es amerikai elnökválasztáson a hivatalban lévő republikánus elnökkel, George W. Bushsal szemben. Kerry a vietnami háború veteránja, szolgálatából való hazatérése után a háború ellen tiltakozó egyik veteránszervezet szóvivője volt. 1985-ös szenátusi megválasztása előtt kerületi ügyész, majd Massachusetts alkormányzója volt Michael Dukakis kormányzósága idején.