Akik meglátták az üzletet a világvégében

Világvége, 2012.december 21., naplemente az olaszországi Cisternino-ban, egyesek úgy vélik az olaszországi város biztos menedékhely lehet
Vágólapra másolva!
A különös formájú hegyek és a pozitív energiák vonzzák a világvége elől menekülőket, akik akár harmincszoros árat is fizetnek egy biztonságosnak hitt szállodai szobáért. A kis francia falu nem kér a menekülőkből, a török és a szerb annál inkább. Van ahol külön borral, Kínában pedig furcsa golyóbisokkal készülnek a világvégére.
Vágólapra másolva!

A Pireneusok dombjai között, lélegzetelállító tájjal körülvéve kicsiny kis falu található. Amikor ott járt a Guardian riportere, az egyik helyi éppen egy taligát tolt felfelé a falu kicsiny utcáján, miközben gyapjas kalap volt a fején, magában füttyült, a közeli kéményekből pedig fafüst áradt. Az egyetlen dolog, ami kissé elütött a hely szellemétől, az a húsz zombi, amint véres testtel támolygott lefelé a hegyi ösvényen.

A festői környezetben fekvő, alig kétszáz lakost számláló francia faluban, Bugarachban pár fiatal éppen a világvégéről forgatott egy filmet. "Bugarach a tökéletes díszlet. Mindenki úgy ismeri ezt a falut, mint az armageddon földi középpontját, nem tudtunk ellenállni neki" - mondta egyikük. A kis francia falu már hónapok óta hasonló megpróbáltatásoknak van kitéve, egyesek szerint ugyanis a szomszédságban fekvő hegy belsejében egy űrhajó várja a világvégét, hogy az odasereglett hívőkkel együtt menekülhessen el a Földről. A világvégét pedig jelenleg 2012. december 21. péntekre jósolják.

A maja naptár egyesek szerint ugyanis ekkor ér véget. Mások egy Nibiru nevű titokzatos bolygó feltűnésére számítanak, ami megközelíti a Földet, felcseréli bolygónk mágneses pólusait, világméretű földrengéseket, szökőárakat okozva, amelyek elpusztítják az emberiséget. Ezeket a jóslatokat a tudósok már megcáfolták, a 2012. december 21-ei dátum a maja kalendárium egyik fontos napja, de nem az apokalipszist jelöli, a Nibiruról pedig csillagászok bizonyították be, hogy nem létezhet. Ennek ellenére világszerte találni olyanokat, akik számolnak a közelgő katasztrófával, Kínában hatalmas gubókkal készülnek, Törökországban jó üzletet látnak a világvégében, a kis francia falut pedig a rendőrség védi azoktól, akik űrhajóval akarnak elmenekülni az apokalipszis elől.

Nincs elég vécé

"Bejelentést teszek a világnak: ne jöjjenek Bugarachba" - mondta a falut évtizedek óta vezető Jean-Pierre Delord polgármester. A hatvanas éveiben járó polgármester először két éve hallott arról, hogy lakóhelyét az interneten úgy hirdetik, mint az egyik lehetséges menedéket, ha eljön a világvége. A polgármester a következő falugyűlésen már speciális lépéseket javasolt, és a hadsereg bevetését is reálisnak tartotta, csak hogy megvédjék a csendes falut a menedékkérők tömegétől. Bugaracht szerdán le is zárták a hatóságok, 100 rendőr vigyázza az alig kétszáz helyi lakos nyugalmát, csütörtökön pedig megjelentek az újságírók is.

Forrás: AFP/Eric Cabanis
A bugarachi hegy - további képek világvége-várásról a fotóra kattintva!

"Minden a hegy miatt van" - mondta a polgármester. A falu szomszédságban fekvő 1320 méteres hegyet barlangjáratok fúrják keresztül, és furcsa alakja inspirálta például a hegyet Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjében. A faluba eddig is sokan utaztak azzal a céllal, hogy ufók nyomai után kutassanak, ez a szám azonban 2012-höz közelítve megemelkedett. 2010-ben 2,5 millió honlap hirdette Bugaracht világvége-faluként, a turisták száma pedig 2010 és 2011 között megduplázódott.

A helyiek a Daily Mail szerint nem hisznek a világvégében, az ufóvadászok áradatára pedig eltérően reagálnak. Egy ötvenes éveiben járó nő azt mondta, a tél nagyon unalmas szokott lenni a faluban, így örül a szórakozásnak, viszont egy férfi szerint, ha ötszázan jönnek, az probléma, ha ötezren, az katasztrófa. "Nincs elég éttermünk és vécénk" - mondta.

Meglátták benne az üzletet is

Nem a Bugarach az egyetlen hegy, amelynek a megszállását tervezik a pénteki világvége hívői. A szerb Rtanj hegyet piramishoz hasonló alakja miatt szeretik. A hegyet Arthur C. Clark science-fiction író is megemlítette egy könyvében, a Föld köldökének nevezve, egyesek szerint pedig a bugarach-hoz hasonlóan ez a hegy is földönkívülieket rejt.

Forrás: Wikipedia
Állítólag földönkívüliek építették a belsejét - a Rtanj-hegy - további képek világvége-várásról a fotóra kattintva!

A Fox News szerint a helyi szállodákat elárasztották a foglalások december 21-ére - a vendéglátósok nagy örömére. "Egy nap ötszázan próbáltak szobát foglalni, és az egész családjukat hoznák magukkal" - mondta egy helyi hotelmenedzser, Obrad Blecic. Még olyan vendégről is beszámolt, aki Ausztráliából utazik Szerbiába a csodahegyhez. A belgrádi Idegenforgalmi Hivatalban a Der Standard osztrák lap kérdésére azt mondták, nem terjesztik a világvége-mítoszt, de ha az üzletnek jót tesz, annál jobb.

Hasonlóképpen gondolkodnak a törökországi Sirincében is. Az Égei-tenger partjának közelében fekvő kis faluról azt mondják, hogy pozitív energiák járják át, a katolikus legenda szerint ugyanis itt emelkedett fel a mennybe Szűz Mária. Az utóbbi időben a helyi szállások árai is meredeken megemelkedtek, miután Bugarachhoz és a Rtanj-hegyhez hasonlóan itt is rengeteg turista jelentkezett be a december 21-e körüli időszakra.

Forrás: Wikimedia Commons
Harmincszoros áron lehet szobát foglalni - a török Sirince - további képek világvége-várásról a fotóra kattintva!

"Jöjjenek csak, ez egy bájos falu" - mondta Ayhan Boyaci tartományi kormányzó, hozzátéve, hogy tizenötezer látogatóra számít az alig ezer főt számláló faluban. Még a török kulturális miniszter is megszólalt a témában, és azt mondta, hogy szerinte ugyan a világvége elmarad, de az odautazók egy remek reggelit ehetnek majd 22-én reggel Sirincében.

Mindenestre a helyi vállalkozók azt tervezik, hogy kihasználják a hirtelen jött népszerűséget, és annyit keresnek rajta, amennyit csak tudnak. Az szobák árai például megharmincszorozódtak, van ahol egy éjszakáért 1600 dollárt is elkérnek. Egy helyi borász speciális palackot készített a nagy napra, amit az "Apokalipszis borának" nevezett el. "Nem hiszek benne. Senki sem hisz benne ebben a faluban, de jót tesz a bevételnek" - mondta az egyik helyi vállalkozó.

Készülnek a kínai mentőgubók

Az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató intézet még májusban végzett egy felmérést, amelynek során azt kérdezték meg az emberektől, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a maja naptár a világvégét jósolja 2012-re. Több mint 16 ezer felnőttet kérdeztek 21 országban. A végeredmény szerint Németországban és Indonéziában a legszkeptikusabbak az emberek, Kína viszont magasan vezeti az összeállított listát, ott a lakosság húsz százaléka hisz a világvége eljövetelében (Magyarországot illetően 12 százalékot mértek).

A kínaiak készülnek is a világvégére, például gyertyák vásárlásával., de a hatóságoknak is meggyűlt a bajuk a világvégehívőkkel. Közép-Kínában egy férfi 23 gyereket késelt meg egy iskolában december közepén, a hatóságok szerint azért, mert megzavarták az elméjét a világvégejóslatok. Csinghaj tartományban pedig egy katolikus szekta közel 500 tagját tartoztatták le azért, mert a rendőrség szerint illegális propagandát folytattak, és a világvégére vonatkozó pletykákat terjesztettek.

Egyes kínaiak mindent bevettetek a túlélésük érdekében. A 45 éves bútorkészítő, Liu Csi-jüan például a munkásaival négytonnás, fémgolyókhoz hasonlító gubókat gyárt, amelyeket oxigén és élelmiszer-ellátmánnyal tölt fel. A férfi állítólag azért kezdte el építeni a gubókat, mert korábban megígérte a világvégétől rettegő lányának, hogy elpusztíthatatlan házat épít neki. Igaz azóta a lány felnőtt, és a feleségével együtt próbálják lebeszélni az építkezésről, de Csi-jüan ennek ellenére már hét gubót is elkészített.

Forrás: AFP/Ed Jones
Liu Csi-jüan és a gubók - további képek világvége-várásról a fotóra kattintva!

"Ezeknek a gubóknak akkor sem lesz bajuk, ha ezer méter magas hullámokkal találkoznak" - mondta. Összesen tizennégyen férnek el egy gubóban, amelyben biztonsági övek - némelyikben még ágy is - találhatók. Eddig 320 ezer dollárt költött el a gyártásra, de még egyet sem sikerült eladni, ami az elmondása szerint aggasztja egy kicsit, mert hiteleket vett fel.

Kína egy másik részén, egy másik kínai, Lu Cseng-haj szintén rengeteg pénzt, 160 ezer dollárt költött arra, hogy létrehozza a saját Noé-bárkáját. A majd húsz méter hosszú hajó nyolcvan tonnát nyom, és Lu szerint akkor is van értelme megépíteni, ha mégsem köszönt be az apokalipszis 2012. december 21-én. Ez esetben ugyanis városnézőhajóként és kompként is lehet majd használni.