Vágólapra másolva!
Kezd újraindulni az élet Newtownban, ahol a múlt pénteken egy fegyveres ámokfutó agyonlőtt 26 embert, köztük húsz kisiskolást. Az indékot továbbra sem ismerik, de azt már tudják, hogy a gyilkos az édesanyjával járt lőgyakorlatra.
Vágólapra másolva!

Újraindult az iskolai élet is kedden az egyesült államokbeli Newtown kisvárosban, ahol múlt pénteken egy fegyveres ámokfutó agyonlőtt 26 embert, köztük húsz kisiskolást. A lövöldözés színhelyén, a Sandy Hook iskolában továbbra is szünetel a tanítás.

A New Yorktól mintegy száz kilométerre északkeletre fekvő, 27 ezer lakosú településen kedden is magas szinten tartották a biztonsági készültséget, a lakosság sem tért még magához a sokkból. Az Egyesült Államok történetében ez volt az egyik legsúlyosabb vérengzés, általános iskolában még soha nem történt ilyen.

A hatóságok kedden azt közölték, nem találni nyomát annak, hogy az ámokfutó, a 20 éves Adam Lanza - aki a helyszínen öngyilkos lett - bármilyen kapcsolatban állt volna az iskolával. Továbbra is rejtély, mi indította arra, hogy éppen ott kezdjen lövöldözni.

Folytatódott az áldozatok temetése is. Hétfőn két gyermeket, Jack Pintót és Noah Poznert helyezték örök nyugalomra - utóbbi a legfiatalabb áldozat volt, mindössze két hete ünnepelte a hatodik születésnapját. Kedden a szintén hatéves Jessica Rekos temetését tartották. Virrasztást rendeztek Victoria Soto emlékére is; ő volt az a tanárnő, akit hősként tartanak számon, mert magát a gyermekek elé vetve többük életét megmentette.

Az Egyesült Államokban továbbra is napirenden maradt a vita arról, hogyan lehetne elejét venni a további vérengzéseknek, mindenekelőtt a fegyverek birtoklásának szigorúbb korlátozásával. Lanza a nyomozás eddigi adatai szerint egy Bushmaster AR-15 típusú félautomata puskát használt. Ezt a fegyvert a kilencvenes évek közepén betiltották az országban, de az a jogszabály a múlt évtizedben hatályát vesztette.

A hatóságok megerősítették, hogy Lanza és édesanyja is - akit az iskolai ámokfutás előtt szintén agyonlőtt - rendszeresen járt lőgyakorlatra.