Százezres sor Kim Dzsong Il mauzóleuma előtt

Kim Dzsong Il halálának első évfordulójára emlékeztek Észak-Koreában
Vágólapra másolva!
Óriási tömegeket mozgósítottak hétfőn az észak-koreai fővárosban a néhai "kedves vezető", Kim Dzsong Il halálának első évfordulóján: százezrek járultak hosszú, tömött sorokban a phenjani mauzóleumhoz, ahol Kim Dzsong Il és apja, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot 1948-ban megalapító Kim Ir Szen bebalzsamozott teteme nyugszik.
Vágólapra másolva!

Az összegyűltek háromperces néma csenddel adóztak az elhunytnak. A metsző hidegben civilek és katonák szinte vallásos áhítattal hallgatták a Kim Dzsong Il hősi alakját dicsőítő beszédet. Ott volt természetesen legkisebbik fia, Kim Dzsong Un, az ország fiatal új vezetője is. A mauzóleum homlokzatát Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il egy-egy monumentális arcképe díszítette a félárbocra eresztett lobogók alatt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

"Népünk és hadseregünk siratja e hónapban drága apánk sugárzó mosolyát - mondta az eseményt egyenes adásban közvetítő állami televízió bemondónője. - Siratunk téged, és fájdalommal sírjuk vissza a teled töltött napokat."

Kim Dzsong Il 1994-től 2011 végéig állt az ország élén, amikor szívinfarktus vitte el 69 éves korában. Halálát két napon keresztül titokban tartották.

Forrás: AFP
Forrás: AFP