Bulgária az amerikai csapatok állandó jelenlétét kéri területén

Vágólapra másolva!
Bulgária azzal a kéréssel fordult az Egyesült Államokhoz, hogy amerikai katonai kontingens állandó jelleggel állomásozzon a területén - írta hétfői számában a Trud.
Vágólapra másolva!

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett bolgár lapnak tudomására jutottak Anju Angelov bolgár védelmi miniszter december elején tett amerikai látogatásának részletei. A tárcavezető tárgyalásokat folytatott a Pentagonban és az amerikai külügyminisztériumban.

A két ország 2006-ban kötött keretmegállapodást, amelynek értelmében amerikai katonák használhatnának bulgáriai támaszpontokat. Ezek konkrét feltételeiről azóta több szerződést is aláírtak.

Az állandó jelleggel Bulgáriában állomásozó amerikai katonák a Novo Szeló-i bázist vennék igénybe, az itteni infrastruktúra fejlesztésébe az Egyesült Államok már 60 millió dollárt ruházott be.

Az Egyesült Államok összesen 2500 katonát vezényelhetne a megállapodásban szereplő négy bázisra, a Szlivenhez közeli Novo Szelóba, a bezmeri és a Graf Ignatievó-i támaszpontra, valamint egy Burgaszhoz közeli raktárlétesítménybe. Az érvényben lévő megállapodás szerint az amerikai kontingens létszámát ötezer főig lehet növelni, de legfeljebb kilencven napig tartó időtartamra.

A bolgár lap tudni véli, hogy az amerikai katonák gyakorlatozhatnának is a bulgáriai bázisokon, de egy korábbi szerződés értelmében Washington nem telepíthetne oda tömegpusztító fegyvereket.