Magyar katonák keveredtek tűzharcba Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Huszonegy magyar katona vett részt egy tűzharcban Afganisztánban, egyikük sem sérült meg. A tűzharc idején a magyarok légi támogatást kaptak.
Vágólapra másolva!

Tűzharcba keveredtek magyar katonák szombaton délelőtt Afganisztánban, Kilagaj térségében. A magyarok közül senki sem sérült meg - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint a magyar-amerikai Katonai Tanácsadó Csoport (Military Advisory Team - MAT) 21 tagja és az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) két százada került konfliktusba a közép-ázsiai ország északi részén lévő Baglán tartományban. A tűzharc alatt a MAT csoportja légi támogatást kért és kapott.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az incidens magyar idő szerint 7 óra 50 perckor kezdődött. A légi támogatás kérése rutin katonai eljárásnak számít tűzharc vagy más konfliktusok, vagy akár sérülés esetén. A légi segítséget a szövetséges (ISAF) erők biztosították. A december 14-ei éjszakai rakétabelövések körülményei, illetve az esetleges anyagi károk megvizsgálása és felmérése közben érte incidens a szövetséges és a mentorált afgán katonákat helyi idő szerint délelőtt. Az incidensnek magyar sérültje nincs, az ANA századból két fő könnyebben sérült. A támadók közül egy fő vesztette életét.

A magyar és amerikai katonákból álló Katonai Tanácsadó Csoportban jelenleg mintegy 40 magyar szolgál. A csoport fő feladata az ANA egyik zászlóaljának mentorálása.

Nemrég alakult csak a MAT

A csoporttal kapcsolatban éppen pénteken adott ki közleményt a HM, ebben azt írták, hogy a MAT nemrégiben alakult, miután a műveleti tanácsadó és összekötő csoport (OMLT) befejezte munkáját az országban.

A hangsúly az afgán katonák kiképzéséről, felkészítéséről áttevődik a tanácsadásra - fűzték hozzá. Az OMLT 2009-ben kezdte meg működését Afganisztánban; fő feladata az volt, hogy részt vegyen a Baglán tartomány tizennégy kerületének rendjéért felelős Afgán Nemzeti Hadsereg kiképzésében és felkészítésében, valamint biztosítsa a kapcsolatot a NATO-erőkkel.

A magyar katonákból és az ohiói nemzeti gárda tagjaiból álló OMLT egy nyolcszáz fős afgán zászlóalj kiképzését segítette, a mentorok létszáma körülbelül hatvan fő volt - tették hozzá. A MAT ötven katonával kezdte meg munkáját.