Vágólapra másolva!
Bár a Vatikán nyilvánvalóan a keresztény értékek népszerűsítésének egyik eszközeként tekint arra, hogy a pápa Twitterezni kezdett, a felhasználók az eddigi reakciók alapján inkább poénnak fogják fel a dolgot. Cukkolják, kekeckednek vele, vagy rászólnak, hogy ne önmagával beszélgessen. Azért olyan is akad, aki megvédi az eddig elérhetetlennek tűnő egyházfőt. Lenyomja-e XVI. Benedek Justin Biebert?
Vágólapra másolva!

Alig egy órával az első, már jó ideje beharangozott tweet elküldése után 700 ezer, egy nappal később pedig már több mint egymillió követője volt a Twitteren XVI. Benedek pápának. Justin Bieber 31 milliós vagy a dalai láma majdnem hatmilliós követőtáborának eléréséhez még van mit tennie a Vatikánnak, a Twitter-úttörőnek számító egyiptomi kopt egyházi vezető, II. Tavadrosz üzeneteire kíváncsi 6300 felhasználóhoz képest azonban biztató tempóban nő a katolikus egyházfő olvasótábora.

A Vatikán és a Twitter is biztosra ment a siker érdekében. XVI. Benedek első tweetjét hosszú marketingkampány előzte meg. A pápai Twitter-fiókot már egy hónappal ezelőtt elindították, lehetőséget biztosítva a találgatásra, hogy végül milyen név alatt nyilatkozik meg őszentsége. XVI. Benedek végül a @pontifex mellett döntött, ami latinul azt jelenti, hogy hídépítő.

A pillanat jelentőségével a Twitter is tisztában volt, nem véletlen, hogy a céget az innovációs igazgató, Claire Díaz-Ortiz képviselte az első üzenet kiküldésének szentelt ceremónián. "Kedves barátaim, örülök, hogy kapcsolatba kerülhetek veletek a Twitter révén. Köszönet nagylelkű válaszotokért. Szívből áldalak titeket" - írta legelső bejegyzésében a 85 éves egyházfő.

A kezdeményezés a pápától származik, bár a Vatikán azt elismerte, hogy a napi több bejegyzést nem kizárólag XVI. Benedek fogja írni. Az első tweet bejegyzésének történelmi pillanatában nyilvánvalóvá vált, hogy a 85 éves egyházfő miért írja a mai napig kézzel a beszédeit. A heti audienciáknak fenntartott teremben, kamerák kereszttüzében meglehetősen reszkető és bizonytalan kezekkel nyomogatta a megtisztelt iPad érintőképernyőjét, és a felvételek tanúsága szerint elsőre nem is sikerült rendeltetésszerűen eltalálnia a küldés gombot, így Claudio Maria Celli bíborosnak kellett közbelépnie annak érdekében, hogy a követőkhöz valóban eljusson a 140 karakter.

Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Mindenki üzenni akar

Bár a Vatikán nyilvánvalóan az isteni útmutatást és a keresztény értékeket népszerűsítő eszköznek tekintette a pápa jelenlétét a Twitter-univerzumban, a felhasználók az eddigi reakciók alapján sokkal árnyaltabban látják a helyzetet, és kiapadhatatlan humorforrásnak tekintik, hogy személyesen szólíthatják meg az addig távolinak tűnő egyházfőt.

Rögtön adta magát a kérdés, hogy a pápa miért nem követi @jesust, a Twitteren már jó ideje aktív "ácsot, gyógyítót, istent". Természetesen egy, a közösségi oldalon amúgy népszerű álszemélyiségről van szó, aki viszont azonnal igényt tartott @pontifex érdeklődésére. Egy másik, égető problémaként vetődött fel az is, hogy ha valakit letilt @pontifex a Twitteren, az automatikusan azt is jelenti-e, hogy az egyházból is kiátkozzák?

A Vatikán azonban biztonsági játékra törekszik: már az elején egyértelművé tették, hogy a pápa nem fog senkit sem követni, és nem fogja retweetelni az üzeneteket, ami szinten megütközést keltett néhány felhasználóban. XVI. Benedek egyébként szimultán nyolc nyelven üzen a világnak, és csak saját magát követi.

Forrás: AFP

Már az első napon felajánlották azonban a lehetőséget, hogy bárki kérdezhet a pápától az #askpontifex vagy #B16 címkével, de arra valószínűleg nem számítottak, hogy ezek után elszabadul a pokol. A Twitterre ugyanis nem lehet templomi áhítatot kényszeríteni, így a viccestől a gúnyoldón át az istenkáromló üzenetekig mindennel elárasztották @pontifexet. Kérdezték például arról, hogy mi az álláspontja az apácafétis kérdésében, más azt vetette a szemére, hogy olyan férfiként, aki ékszereket visel, miért nem megértőbb a homoszexuálisokkal. Közben fontos vallásfilozófiai vita is zajlik a Twitteren: volt, aki már alig várta az ismert és nem mellesleg magát ateistának valló szerző, Richard Dawkins twitteres összecsapását a pápával.

A felhasználók kíméletlenül kihasználják az alkalmat, hogy azonnal és nagy nyilvánosság előtt reagálhatnak a pápa lépéseire. Egyikük például azon háborodott fel, hogy a pápa megáldotta azt az ugandai politikust, aki egy olyan törvényt készül elfogadtatni, amely akár halálbüntetéssel is sújtaná a homoszexuálisokat. "Kár, hogy nincs pokol, @pontifex, mert igazán megérdemelnéd, hogy ott égj" - reagált azonnal az egyik twitterező.

Elvétve azért akad olyan hívő twitterező is, aki felháborodottan nyugtázza, hogy nem katolikus barátai mindenféle csevegést próbálnak kezdeményezni @pontifexszel. "Kérlek, ne vesztegessétek Őszentsége idejét. Ez nem menő és nem is vicces" - írta az aggodalmaskodó hívő. Voltak, akik csalódtak amiatt, hogy a pápa nem latinul kezdett el szólni a követőihez, megint mások azt várták türelmetlenül, hogy bejelentkezzen a Foursquare-en a Sixtus-kápolnába. Mások pedig azt firtatták, hogy vajon ki érte el gyorsabban az egymillió követőt: XVI. Benedek vagy Charlie Sheen színész és hírhedt Twitter-személyiség.

A pápa első üzenetei azt egyértelműen elárulták, hogy az egyházfőnek szoknia kell még a közösségi oldal ritmusát és játékszabályait. Rögtön a második és harmadik tweetjével ugyanis azonnal saját magával bonyolódott párbeszédbe, figyelmen kívül hagyva a Twitter egyik leglényegesebb közösségi elemét, az interaktivitást. "Hogyan ünnepelhetjük meg a hétköznapokban jobban a Hit Évét?" - tette fel a mozgósító erejű kérdést a pápa, de azt már nem hagyta, hogy a bejegyzés kifussa magát, és azonnal válaszolt is saját magának: "Azzal, hogy az imádságon keresztül beszélünk Jézussal, meghallgatjuk, hogy mit mond nekünk az evangéliumban, és keressük őt azokban, akik szükséget szenvednek." "Őszentsége, ez nem egészen így működik" - jött azonnal a figyelmeztetés a Twitter játékszabályaiban járatosabb felhasználótól.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a folyamatos Twitter-jelenlét is kihívások elé állítja XVI. Benedeket. Míg az első 24 óra alatt hét üzenet is kiküldött a világnak, azóta két nap is eltelt újabb bejegyzés nélkül. Nem mintha a twitterezőket ez zavarná abban, hogy folyamatosan üzengessenek @pontifexnek.