Gúnyolódás és féltékenység miatt is öltek korábban ámokfutók

Vágólapra másolva!
Huszonheten haltak meg egy iskolai lövöldözésben az Egyesült Államokban pénteken. Az elmúlt években több hasonló támadás is történt, volt, amelyik során 32-en haltak meg, egy ámokfutó pedig a moziban nyitott tüzet.
Vágólapra másolva!

Huszonhét embert lőtt le egy ámokfutó egy amerikai általános iskolában helyi idő szerint pénteken reggel Connecticut államban. Ez az egyik legsúlyosabb iskolai vérengzés az Egyesült Államok történetében, és általános iskolában még hasonló sem történt, de az Egyesült Államokban ezenkívül is volt több olyan mészárlás, amelyet iskolában követtek el, sőt az idén még egy moziteremben is gyilkolt egy ámokfutó.

Az Egyesült Államokban két olyan lövöldözés is volt 2012-ben, amelynek során többen meghaltak. Júliusban 12 emberrel végzett, 58-at pedig megsebesített egy ámokfutó a Colorado állambeli Denver elővárosában, a több mint 100 ezer lakosú Aurorában egy multiplex moziban, az új Batman-film vetítésén. A 24 éves James Holmes orvostanhallgató saját kezűleg szerelte össze a fegyvereket, amelyekkel lövöldözni kezdett, és aprólékosan megtervezte a támadást. A rendőrök elkapták, azt mondta, azért ölt, mert Jokernek képzelte magát.

A kaliforniai Oikos Egyetemen egy kirúgott hallgató ölt meg hét embert 2012 áprilisában, a rendőrség szerint azért, mert kigúnyolták rossz angolsága miatt, és úgy érezte, igazságtalanul bántak vele. A koreai származású férfi a rendőrség szerint nem volt különösebben bűnbánó. Eredetileg az egyetem igazgatónőjét akarta megölni, végül vérfürdőt rendezett.

Több iskolai lövöldözés történt az elmúlt tíz évben

Az Egyesült Államok történetének legvéresebb ámokfutása a virginiai Blacksburgben található tanintézményben történt 2007. április 16-án. 32 ember meghalt, 25 pedig megsebesült. Az akkori gyilkosságok elkövetője az egyetem 23 éves, angolszakos diákja, a dél-koreai Cso Szjung Huj volt, aki magával is végzett. Cso első két áldozata a volt barátnője és annak új barátja volt. A féltékenységből elkövetett kettős gyilkosság után az ámokfutó válogatás nélkül elkezdett lőni diáktársaira.

2006 októberében lövöldözés tört ki egy túszszedő akció közben az amerikai Pennsylvania államban az amis vallási közösség iskolájában. A vérengzésnek öt halálos áldozata volt, köztük a lövöldöző is. 2008 februárjában a Chicagótól nyugatra fekvő Northern Illinois Egyetemen egy fegyveres tüzet nyitott egy előadóteremben a diákokra. Hatan meghaltak, tizenhatan megsebesültek. Az ámokfutó fiú önmagával is végzett.

2010-ben az Alabamai Egyetem biológiai tanszékén Amy Bishop Anderson docens azért lövöldözött, mert nem véglegesítették az állásában; három kollégáját megölte, három embert megsebesített.