A magyarok lehúznak - a thaiföldi ingatlanmaffia nyomában

Vágólapra másolva!
Nem legenda, valóban létezik magyar maffia Thaiföldön, és a keményebb módszerektől sem riad vissza, kapcsolatai pedig Budapestig is elérnek - állítják az [origo]-nak nyilatkozó, az országot ismerő magyarok. Az álomszép turistaparadicsomokban virágzó üzlet a védelmi pénz gyűjtése, a magyar bűnszervezetek pedig a naiv befektetőket és a Magyarországról menekülő, priuszos bűnözőket is megkopasztják.
Vágólapra másolva!

"Két jelentős magyar érintettségű beruházásról is tudok azon a thaiföldi szigeten, ahol a november végén meggyilkolt üzletember élt" - mondta az [origo]-nak egy, az országban élő magyar. A férfi, aki saját biztonsága érdekében csak névtelenül beszélt tapasztalatairól, mindkét beruházással kapcsolatban állt. "Mindkét helyen azt mondták nekem, megkörnyékezték őket magyar maffiózók, akik részesedést akartak az üzletből. Állíthatom: van szervezett magyar alvilág Thaiföldön."

Két hete Phuket szigetén holtan találtak egy magyar üzletembert, R. Pétert. Az áldozattal brutális módon végeztek, testét egy műanyag zsákban dobták ki egy gumifaültetvényen. Azóta őrizetbe vettek két másik magyart (M. Dávidot és K. Lajost), akiket a gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak, a rendőrök szerint az áldozat és ők korábban üzlettársak voltak.

Ha beleköpnénk a levesükbe

A thaiföldi lapok szerint a gyilkosság belső leszámolás lehetett egy 8-10 fős csoport tagjai között, akik az ország túloldalán, a délkelet-thaiföldi Szamui szigetén uralták az ingatlanpiacot. Az országban működő magyar bűnszervezetek létezését többen is tényként kezelik. Egy thaiföldi utazásokat szervező magyar iroda munkatársa szerint "ha beleköpnénk a levesükbe, az problémákat szülne, korlátozná a munkánkat, a turizmust". Az utazási iroda "baráti vonalon" fordulhatna a rendőrséghez, "a legnagyobb ázsiai maffiához", és mivel ezt a "rosszfiúk is tudják", nincs mitől félniük.

Egy másik magyar, akinek korábban egy éven át saját turisztikai cége volt Phuket szigetén, azt mondta, Thaiföldön mindenkinek kell védelmi pénzt fizetnie. Ő Phuketen magyar maffiózókkal nem találkozott, tőle csak thai csoportok szedtek be a bevétele után 20 százalékot, de más kint élő magyaroktól úgy tudja, a Bangkokhoz közeli Pattayában és a mostani gyilkosság helyszínén, Szamuin is vannak magyar pénzbehajtók.

"Az a különbség, hogy míg a thai szervezetek adnak is valamit a védelmi pénzért, a magyarok egyszerűen csak lehúznak" - mondta a férfi. "Amikor én kimentem, a helyiek azt mondták: egyet kerülj, a magyarokat". Szerinte a thai pénzbehajtók családi alapon, egyfajta vének tanácsa vezetésével működtek, és azt is megengedték, hogy védelmi pénz helyett valamivel hozzájáruljon a helyi közösség életéhez, például iskolát vagy óvodát építsen. A magyar és más külföldi maffiózók azonban ilyesmiben nem gondolkodtak.

Forrás: MTI/EPA
A gyilkosság egyik gyanúsítottja

Mindenki pucolós

A thaiföldi szervezett bűnözést alapjaiban meghatározza, hogy nemzetiségi alapon szerveződik, és a helyi maffiák tagjainak jelentős része bűnöző, akik valamilyen otthon elkövetett bűncselekmény miatt menekülnek ide és bujkálnak. A thaiföldi utazásokat szervező férfi szerint a kint általa megismert magyarok közül mindenki "pucolós" volt. Így nevezik a szökött bűnözőket, akik ügyük elévüléséig Thaiföldön próbálják meghúzni magukat, bízva abban, hogy kiadatási egyezmény hiányában nem tudja őket utolérni a magyar igazságszolgáltatás. Szerinte, ami pénzt a magyarok kivisznek Thaiföldre, annak a jelentős része bűncselekményből származik - bár számos tisztességes üzletet bonyolító magyar is él és dolgozik kint -, és kisebb-nagyobb üzletekben próbálják tisztára mosni.

A magyar alvilág a helyi viszonyokat ismerő magyarok szerint nagyjából három területre fókuszál. Az egyik fő csomópont a Bangkoktól 150 kilométerre lévő város, az éjszakai életéről híres Pattaya, amelynek keleti részén jelentős magyar közösség, "magyar falu" alakult ki. A másik két helyszín a gyilkossági ügyben is érintett két sziget, Szamui és Phuket. Ezeken a turistaparadicsomnak számító területeken nemcsak magyar, hanem számtalan másféle nemzeti alapon szerveződő maffia is dolgozik.

Lehúzzák a magyar menekülőket

Egyik informátorunk becslése szerint az országban a magyar alvilág 20-30 nagy magyar bűnöző kezében van, a többi sok ezer pucolós pedig ezektől az emberektől függ. Komoly bűnözőnek azokat nevezte, akiknek "több mint 100 milliós balhéja volt otthon", és a bűncselekményből szerzett pénzzel elindították vállalkozásukat Thaiföldön. Szerinte ezek a bűnözők néha összekülönböznek a területeken, de azért többségében békésen űzik az ipart egymás mellett. A több thaiföldi pucolóst is ismerő férfi szerint a többi szökött bűnöző esetleg kisebb üzletekkel foglalkozik a turistaiparban, de általában teljesen ki vannak szolgáltatva a nagyoknak. A hierarchikusan szerveződő maffia részben belőlük él: az egyik legnagyobb üzlet ugyanis a Magyarországról menekített bűnözők lehúzása.

Forrás: AFP/Vitaliy Ankov
Éjszakai bár Phuketen

"Valóságos szervezet épült ki arra, hogy az itthonról szökni próbálókat kimenekítsék Thaiföldre" - állította a férfi egy kint megismert bűnözőre hivatkozva. Ismerőse egy 60 milliós csalás és drogügylet miatt menekült, és 10 millió forintért vitte ki a thaiföldi magyar maffia. Az igazi üzlet azonban csak ezután jön, mivel kint a maffia vezetői a turizmusból élő férfi szerint teljesen lehúzzák ezeket a szökevényeket, feljelentéssel fenyegetőzve, vagy védelmi pénzt követelve kiforgatják őket a vagyonukból. Ismerőse 60 millióból élete végéig dúsgazdagon elélhetett volna Thaiföldön, de mivel minden pénzéből kiforgatták, csak tengődik. "A legtöbb pucolós teng-leng kint, lecsúsznak, a nagyurak kihasználják őket" - mondta.

Nem piszkítanak a saját fészkükbe

A thaiföldi alvilágot a turizmus mellett az pörgeti, hogy a thaiok viszonya a pénzhez teljesen más, mint például az európaiaké. A turisztikai programokat szervező férfi szerint thaiokkal együtt dolgozva hihetetlenül meg tudja szedni magát az ember: egy 10 000 forintos thai masszázsra becsábított turista után például az utazásszervező még az ajtóban visszakap 5000 forintot, a masszőr pedig alig lát valamit a pénzből, ami körülbelül félhavi keresetét tenné ki. De a forrás adott már ki apró privát szigetet rendezvényekre éjszakánként 600 000 forintért is, miközben a sziget tulajdonosa csak két üveg magyar pálinkát kért cserébe.

A kiterjedt thaiföldi kapcsolatokkal rendelkező férfi szerint előfordul, hogy a turistákat is lehúzzák, például gazdag, idős német nyaralókat fiatal thai nőkkel hálóznak be, hogy aztán különböző szerződésekkel elvegyék a vagyonukat. De a maffia többnyire ügyel arra, hogy ilyenek ne gyakran történjenek, mert ha híre megy, oda az üzlet. Mindez ugyanakkor nem vonatkozik a pénzes befektetőkre, akik nem egyszeri látogatóként jönnek, hanem nyaralót akarnak venni vagy szintén fialtatni szeretnék a pénzüket. Őket már kifinomult módszerekkel környékezik meg.

Megy az ingatlanozás

Az [origo]-nak nyilatkozó, Thaiföldet megjárt magyarok szerint a védelmi pénzen kívül az ingatlancsalás a magyarok kedvenc módszere: külföldi befektetőknek álomszerű, medencés-pálmafás ingatlanokat árulnak, de csak a pénzt szedik be, a vevő sosem kapja meg a jussát. Több, az interneten fellelhető tanulmány szerint is elterjedt csalás Szamuin, hogy egy ingatlant hat-nyolc vevőnek is eladnak, de azt nem árulják el a kuncsaftnak, hogy a törvények szerint külföldi állampolgár nem birtokolhat thai földet. A helyi hírek szerint pedig a most megölt magyar üzletember és gyilkosai is illegális ingatlanügyletekben utaztak.

Forrás: AFP/Nicolas Asfouri
Pattaya

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyilkosság hátterében mi állt, de forrásaink szerint valószínűleg sokkal többről van szó, mint ami a rendőrségi közleményekből kiderült. A férfi, akinek több ismerőse is volt Szamuin, az [origo]-nak azt mondta, hogy tudomása szerint a mostani gyilkossági ügy szereplői a kinti magyar bűnszervezet legmagasabb szintű vezetői. A szigeten szerinte három ember vezeti a magyar alvilágot, és abból kettő a gyanú szerint érintett a gyilkosságban.

Ő azonban kétli, hogy igazak az ügyről eddig kiszivárgott információk. Annak ugyani nincs sok értelme, hogy egy maffia két vezetője saját maga meggyilkolja egy társukat, méghozzá úgy, hogy a holttest előkerüljön, ők meg rendőrkézre kerüljenek. "Elég sok gyilkosság történik arrafelé, a maffiavezéreknek ennél kifinomultabb módszereik vannak" - mondta.

Az [origo] megkereste a bangkoki magyar nagykövetséget, hogy megtudjuk, mennyit tud a magyar diplomácia ezekről az állítólagos magyar bűnszervezetekről, de a követség munkatársa mindössze annyit mondott, hogy Thaiföld nagy ország, ahol az igazságszolgáltatás elől menekülők könnyen elrejtőzhetnek, és a nagykövetségnek nincs kapcsolata minden kint élő magyarral. A követség azt tanácsolta, inkább a magyar rendőrséghez forduljunk információért a kinti magyar bűnözőkkel kapcsolatban. Az ORFK azonban szintén elzárkózott az interjútól. A rendőrségen mindössze annyit tudtunk meg, hogy ha van is bármilyen információjuk a thaiföldi magyar bűnözőkről, azt semmiképpen sem kívánják nyilvánosságra hozni.

Magyarországon is árulnak pattayai házakat

Ahhoz, hogy thaiföldi ingatlankereskedőkre bukkanjunk, nem kell Ázsiáig menni, Magyarországon is több cég foglalkozik a jogilag meglehetősen zavaros üzletággal. A Kalara International Properties nevű, Szamuin székelő cég például magyar nyelvű honlappal, magyar leányvállalattal és két magyarországi képviselővel kínál kinti luxusingatlanokat. Megkeresésünkre mindkét képviselőjük elzárkózott a nyilatkozattól, és ránk csapta a telefont: egyikük annyit árult el, hogy a cég egy angol férfi tulajdonában van, a másik pedig közölte, zaklatásnak tartja, hogy a cég tevékenységéről kérdezzük.

Egy másik társaság Budapest belvárosában, a Királyi Pál utcában hirdet thaiföldi ingatlanokat egy épp átépítés alatt álló, zárva tartó iroda kirakatában. A cégadatbázis szerint a magyar cég február óta felszámolás alatt áll, de a plakátokon feltüntetett thaiföldi magyar vállalkozás honlapja még most is működik. Hogy valós üzletet kínál, vagy sem, azt nem tudtuk kideríteni, mert a bangkoki telefonhívásainkra egyelőre nem reagált.