Erős feltétele van Berlusconinak a visszalépéshez

Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök kijelentette szerdán, hogy kész visszalépni a választásokon való indulástól, ha Mario Monti vállalja a jobbközép jelöltségét. A múlt héten lemondott válságkormány vezetője ugyanakkor nem ambícionálja a feladatot.
Vágólapra másolva!

"Ha Monti kormányfő-jelöltként a jobbközép élére áll, én teszek egy lépést hátra, és a pártommal fogok foglalkozni" - jelentette ki Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök Rómában, egyik barátja könyvbemutatóján. Hozzátette ugyanakkor, hogy "e pillanatban még jelölt a Chigi-palotába".

Monti válságkezelő szakértői kormányát Berlusconi buktatta meg a múlt héten, amikor pártja, a jobbközép Szabadság Népe megvonta bizalmát tőle.

Berlusconi mindazonáltal nem hiszi, hogy Monti elfogadja, hogy "pártember" legyen, de ha megteszi, "a mérsékeltek" felsorakoznak mögé. "Javasoltam neki, hogy legyen a mérsékelt közép jelöltje, de azt mondta, hogy nem akarja. Ha álláspontja megváltozik, nekem nem okoz gondot, hogy visszalépjek... Nincsenek személyes ambícióim" - mondta a politikus a jelentések szerint.

Berlusconi feltételnek szabta ugyanakkor, hogy a jobbközép tömörülésnek magába kell foglalnia az Északi Ligát, amely azonban Monti ellenfele, és nem is támogatta őt tavaly novemberi kormányfői beiktatásakor.